Посети детска градина "Преспа" и разширим общата култура на бъдещото поколение: Част 2

Посети детска градина "Преспа" и разширим общата култура на бъдещото поколение: Част 2

Клуб "Доброволци СМГ", Гимназия "СМГ", София
Мисията е на 27 April 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

 Във филиала: На въпроса: "Как можем да разширим културата дори на един човек, макар и с малко?" дойдохме с отговор - "Защо пък не се докоснем до света на малчуганите и не ум покажем, че книгите могат да бъдат нещо повече от подпирачи на шкафове?". Тази идея ни насочи към децата в детската градина "Преспа" и филиала й.

Така аз и още 3 момичета посетихме 4та група и почетохме приказки на децата. Всяка една завършваше с поука ("Мара Пепеляшка", "Болен здрав носи", "Лъжливото овчарче" и "Момъкът и самодивите"), а децата се забавляваха през цялото време. След това обогатяване с култура си поиграхме с тях. Аз се запознах с двама сладури, с които построихме град от дървени блокчета. После им пуснахме песни, на които децата танцуваха. Посещението в градината ми припомни моето детство и ме зареди с много топли меланхолични чувства.

В детската: На 27.04 отново посетихме дечицата от детска градина "Преспа" с цел да обогатим общата им култура и да ги запознаем с някои от най-известните ни автори. Пристигнахме в градината около 15:30 и след като изчакахме да приключат със следобедната си закуска, влязохме при малчуганите. Те разбира се ни посрещнаха с обичайното вълнение и нетърпение за поредната ни среща. За да се видим с повече деца, се разделихме на (тука нз дали са 2 или 3 групи тр да питаш другите две момичета къде са били и какво са правили, защото аз не знам) групи. На децата от 4. група започнахме да четем различни български народни приказки за хитър Петър, вълкът и лисицата, врабчето и лисицата и много други както и някои басни. След всяка приказка коментирахме с децата дали са разбрали поуката, дали им е харесала и какво мислят за постъпките на отделните герои. След това те решиха да ни припомнят колко талантливи художници са като всеки от тях нарисува по една пролетна картина. Ние им помагахме, показвахме им как да нарисуват типични пролетни цветя като лалетата и да напишат имената си накрая. За да затвърдят впечатленията ни за това колко са умни накрая по собствено желание те ни рецитираха научени от тях стихчета. Беше изключително приятно в компанията на такива малки и очарователни умници. Накрая се разтоварихме с игри на криеница, семейство, училище и отговаряхме на въпросите им относно предстоящото им преминаване от детска градина в първи клас. Разделихме се трудно с тях, а те ни помолиха да дойдем още на следващия ден. Цялото преживяване ни зареди с енергия и ни вдъхна надежда, показвайки ни колко потенциал има бъдещата младеж в България.

Какво?

По повод темата на месеца "Достъп до култура", доброволческият ни клуб реши да посети и детска градина "Преспа", където четохме книжки на дечицата и обсъждахме с тях въпроси, съобразени с възрастта им. Дейността толкова ни хареса и ни изпълни, че решихме да се върнем за втори рунд, този път при другите групи в градината и във близкия филиал на детската.

Кога?

Ще се проведе на 27.04.2023, от 15 до 17.30 часа.

Къде?

На ул. „Преспа“ 3 и ул. „Хан Аспарух“ 52, София център.

Нужна екипировка?

Няма нужна екипировка.

Защо?

Културата не е нещо, за което трябва да си на определена възраст. С посещението си ще разнообразим ежедневието на децата, ще ги забавляваме и ще разширим тяхната обща култура.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Пишете ни на @volunteersmg в Инстаграм или се свържете с Елена на телефон: 0895157282

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!