Популяризирай дейностите на местното читалище за запазване на традициите и съхраняване на българската култура

Популяризирай дейностите на местното читалище за запазване на традициите и съхраняване на българската култура

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 17 May 2024 до 23 May 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Цветна е Цветницата и светли пролетните празници във Вършец. Връбница е празник на пробуждането на пролетта, празник на всички, които носят имена на цветя и дървета. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Празничното шествие ни води от храм „Св. Георги” до откритата сцена пред НЧ „Христо Ботев – 1900 г.“, закичени с осветени върбови венци.

Представяме ви и нашето последно участие в празнуващата Света обител Клисурски манастир „Св. св. Кирил и Методий“ за откриване на реставрираните стенописи.

Денят 11-ти май се превърна в тържество на вярата и духовността, дадени ни от светите братя Кирил и Методий. Преди колосалното им дело, допълнено от техните ученици, нашият народ без Христовата вяра е „тъмна неразумна сила, която сляпо зида и руши!“ Чрез двете духовни очи ние прогледахме във Богознанието, просветата и мъдростта.

Повече информация можете да намерите тук

(за НЧ „Христо Ботев – 1900“ – град Вършец: Мария З., Мария К., Георги и Калоян)

Моменти от изявите на Танцова формация „Стрешер“ в Национални и Международни фестивали. Гордея се с делото на баща си – Георги Митрофанов, хореограф на състава.

- за НЧ "Просвета - 1922", с. Горно Озирово: Мария Я.

Ритуалът „Лазаруване“ – празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват. Обхождаме селото в събота, като влизаме във всяка къща, пеем песни и играем несключено лазарско хоро. Според народните вярвания стопанката на къщата задължително трябва да дари всяка лазарка със сурово яйце, което символизира безсмъртието. Счита се, че къща, която е посетена от лазарки е щастлива и благословена.

- за НЧ „Просвета - 1931“,  с. Черкаски: Кристияна, Дафина

В днешните времена, когато непрекъснато ни заливат новини за обезлюдени села, рушащи се православни храмове и обществени сгради, за закрити училища, да възродиш нов живот в селото е най-висшият израз на родолюбие и духовно извисяване. Книгата „История на Драганица“ ще съдържа информация за кметовете на селото, директорите на училището, учители, поповете, бригадири в ТКЗС, шефове и работници в мините, магазинери, кръчмари. Не забравяме да отдадем почит и на Националния празник – 3 март.

- за НЧ „Васил Левски - 2015“, с. Драганица: Иванка, Деница

По стара българска традиция ние, децата от Долно Озирово пресъздадохме обичаите за най-пъстрите празници през годината: лазаруване, кумичане, боядисване на перашки. Събраните яйца от лазарките ни бяха дарени на старчески дом гр. Вършец. Това е малка част от дейностите на клуб „Краезнание“ на местното читалище.

- за НЧ "Просвета – 1946 г.", с. Долно Озирово: Владимир, Детелина

В полите на връх Тодорини кукли е сгушено село Спанчевци. При нас тече вълшебна, лековита вода и има чешма, която сбъдва желания. Млади и пораснали жители на селото сме обединени в дейностите НЧ "Просвета - 1935“: чествания на празници, пресъздаване на ритуали, организиране на хоротеки, библиотечна дейност. И нашата най-българска молитва – хорото, което е пълно с млади хора, носещи духа български в сърцата си.

- за НЧ "Просвета - 1935“, с. Спанчевци: Рафаела, Десислава

С много старание и уважение към народните повели, самодейците от НЧ "Пробуда-1934 Заножене" за поредна година отбелязахме празника Трифон Зарезан. Танцьори от състав за изворен фолклор “Зелени Дел” извършихме обичая по заразяването на лозите и поливката на вино. С танци и песни самодейците от читалището изпълнихме площада с веселие и настроение. Очакваме ви на Фолклорния събор „Пей, танцувай и на Зелени дел се любувай“.

Повече за нас научете тук.

- за НЧ „Пробуда“, град Вършец, квартал Заножене: Наташа, Самира, Цветелина

- за читалищата в Община Вършец: Мария Замфирова


Какво?

Няма българско село или град, или почти не се намира такова в България, в което да няма една представителна сграда в центъра. Понякога тя дори е най-представителната – сградата на местното читалище. Сграда-светиня, понякога наравно с църквата, а ако няма църква в селото – тя е най-важната! Това е българското Читалище.

В нашата община има седем действащи читалища: НЧ „Христо Ботев – 1900“ – град Вършец, Читалище "Просвета" – село Горно Озирово, НЧ „Просвета -1931“ – с. Черкаски, НЧ „Васил Левски 2015“ – с. Драганица, НЧ "Просвета 1935“ – с. Спанчевци, НЧ "Просвета-1946г." с. Долно Озирово, НЧ „Пробуда“ – град Вършец, квартал Заножене.

След като обсъдихме месечното предизвикателство в „Купата на героите“, се оказа, че почти всички членове на доброволческия ни клуб са свързани с работата на читалището в населеното място, където живеят – като участници в танцови и певчески състави, кръжоци, театрални трупи, в помощ на библиотеките и т.н. Затова решихме да представим дейностите, в които сме участвали в последните три месеца с колажи и кратко описание, както и да дадем информация за предстоящите такива до края на месец май. Отговорници по населени места са:

НЧ „Христо Ботев – 1900“ – град Вършец – Мария Замфирова, Мария Крумова, Георги Петров, Калоян Стефанов

НЧ "Просвета" – село Горно Озирово – Мария Яначкова, Детелина Рангелова

НЧ „Просвета - 1931“ – с. Черкаски – Кристияна Иванова, Дафина Руменова

НЧ „Васил Левски - 2015“ – с. Драганица – Иванка Иванова, Деница Петрова

НЧ "Просвета - 1935“ – с. Спанчевци – Рафаела Паскалева, Десислава Николова

НЧ "Просвета - 1946г." с. Долно Озирово – Владимир Костов, Детелина Михайлова

НЧ „Пробуда“ – град Вършец, квартал Заножене – Наташа Димитрова, Самира Лъчезарова, Цветелина Димитрова


Кога?

17-23 май 2024 г.

Къде?

Община Вършец.

Нужна екипировка?

Нужни са компютър, интернет и архив лични снимки с участия в дейностите на читалищата за последните три месеца: Трифон Зарезан, Баба Марта, Хоротека, Лазаровден, Цветница, Кумичане, Великден.

Защо?

Читалищата са съкровищницата, в която са съхранени в годините българските традиции, сила и дух.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник – Мария Замфирова, 10 а клас. Потърсете ме на месинджър или вайбър, ако имате въпроси за колажите и текста.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!