Помогни в пакетирането и раздаването на хранителни продукти, осигурени от БЧК

Помогни в пакетирането и раздаването на хранителни продукти, осигурени от БЧК

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 13 June 2024 до 17 June 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

И ето ни отново – групата на Доброволците! Както знаем, в днешното забързано ежедневие, възрастните и социално слабите хора често се сблъскват с предизвикателства, като едно от тях е пазаруването. Затова се захванахме със задачата в подкрепа на кампанията на БЧК. Петнадесет доброволци, разпределени в три дни, прекарани в много работа, но мога да кажа, че съм удовлетворена и горда за пореден път!

Задачите бяха да слагаме различни артикули и пособия в кашони за хората с цел осигуряване на основните жизнени потребности. Тъй като това е втори транш, пакетите съдържаха два вида месни консерви и девет вида хигиенни материали: сапун за ръце, тоалетни принадлежности, четка и паста за зъби, дезинфектанти. Бяхме разделени на екипи, като едните поставяха бутилките, а другите – останалите по-малки пособия и така се разменяхме непрекъснато. Винаги помагахме и на възрастните хора да си сложат материалите в торбата и помагахме на дамите от екипа с намирането на хората в списъка и тяхното обслужване.

Толкова много работа свършихме, че накрая имаше почти две стаи с пълни кашони, чакащи своите получатели. Всички ние знаем, че възрастните хора често имат затруднения с мобилността, зрението, паметта, а социално слабите и с финансите, което прави тяхното пазаруване и дори придвижване трудна задача. Нашата цел беше да ги направим щастливи! Щом има усмивки на лицата им – мисията ни е била успешна. Получихме и специална благодарност от г-жа Лиляна Антонова от БЧК в публичното пространство – фейсбук групата „Аз обичам Вършец“ и наистина се почувствахме „златни деца“.

Страшно много се радвам на колко много хора подадохме ръка! Бихме ли го направили отново? Разбира се! С добро винаги се връща добро!

- Виктория Петрова


Какво?

Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г. (ПХОМП) е насочена към справяне с проблема с материалните лишения чрез подпомагане на нуждаещи се хора.

В рамките на първите три дни от изпълнението – операция "Подкрепа" към БЧК, ние доброволците, ще помогнем на г-жа Лиляна Антонова за пакетирането и раздаването на хранителните продукти на лица от бедни и рискови семейства от общината. Имаме опитност от минали участия и добра организация: разпределени сме по 4 човека в работните дни от 13.06.2024 г. до 17.06.2024 г. (общо три дни).


Кога?

13, 15 и 17 юни 2024 г.

Къде?

Град Вършец.

Нужна екипировка?

Хранителните продукти са осигурени от БЧК. Няма специални изисквания за здравни книжки, тъй като са пакетирани.

Защо?

Идеята ни е да се привлече вниманието на обществеността към неприемливото положение, че 1 милиард хора продължават да страдат от хроничен глад и недохранване във време на невиждано изобилие. Тези хора и техните деца са лишени от едно от най-основните човешки права: правото на храна. Осведомеността относно проблема мобилизира енергия за намиране на решение чрез съпричастност, влагане на собствени усилия и личен пример – път към хранителната сигурност.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник: Рафаела Паскалева от 11 а клас. В класната стая съм или ми пишете на месинджър.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!