Помогни на учениците от начален етап на обучение да заобичат книгите като се включиш в щафетно четене

Помогни на учениците от начален етап на обучение да заобичат книгите като се включиш в щафетно четене

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 9 January 2023 до 16 January 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

На 16.01. в 15 часа подготвени с малка анотация на всяка книжка и интересни моменти за щафетно четене доброволци и ученици от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас се срещнаха в училищната библиотека. Там седнали в кръг около масичките те си предаваха книжките един на друг и четяха  на глас приказки и истории от трите, предварително избрани  книжки. В първата книжка ""Феята от захарницата" , децата се запознаха с феята Ванилия, която живее в захарница, прави вълшебства – превръща всякакви неща в захар. И е много справедлива – наказва лошите деца и дава уроци на алчните възрастни хора, грижи се за природата и за децата без семейства. И е много забавна. Изобщо е фея-мечта. Тя е приятелка е на едно малко 9-годишно момче, на име Филип. В "Училище -мъчилище"  се разказва за едно момче с талант на художник на име Ралф Качадорян, за Катедралата, която всъщност не е никаква църква, а училище по изкуства, за приятелството му с Мати Факира и пакостите, които извършват заедно, но и за нещо сериозно – кой е и какво се е случило с бащата на Ралф и как Мати в стремежа си да отмъсти без да иска помага на Ралф да научи истината. Последната книжка " Прахосмукачката на вещицата" им представи различни приказки за магически царства, война между магьосници, въздушни кораби и подводници и други вълшебни истории. Книжки за различни деца с различен вкус. Всяко едно от присъстващите си хареса неговата книжка. И обеща а я вземе, за да я прочете цялата. А ние останахме удовлетворени от факта, че отново помогнахме на учениците от начален етап да осъзнаят ползата от четенето и ги мотивирахме да продължат да четат.


Какво?

В двугодишния план по изпълнение на стратегията на СУ " Васил Левски", доброволчески клуб "Усмивка" пое ангажимент да организира инициативи, свързани с мотивацията на малките ученици да четат книжки и по този начин да спомогне за повишаването на грамотността в нашето училище.

Първата ни мисия в тази насока планувахме за месец януари, 2023 година. Идеята беше ясна - щафетно четене на книжки в библиотеката. Обаче какви книжки? Свързани с годишнини, или със сезона, или с празници? Колебанията ни бързо се разсеяха след като се срещнахме с библиотекарката г-жа Царибродска. Тя ни каза, че в края на срока, учениците са преуморени и по-добре да заложим на нещо интересно и развлекателно.

По нейна идея си разпределихме три занимателни книжки, за да ги прочетем и подготвим за представяне, както и да изберем интересни моменти за щафетно четене, а именно "Феята от захарницата", "Училище-мъчилище" и " Прахосмукачката на вещицата". Определихме участниците-доброволци в четенето и с помощта на учителите от начален етап на обучение избрахме деца, желаещи да участват в нашето щафетно четене.

Срещата планувахме за 16.01. в 15 часа, в библиотеката. Подготовката за четенето ще бъде между 09.01 и 16.01.

Кога?

09.01 - 16.01 - подготовка

16.01 от 15.00 до 16.00 часа - реализация

Къде?

В библиотеката на СУ " Васил Левски".

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

"Книгата - прозорец към света" - макар и да звучи като клише от времето на социализма, всъщност тази мисъл е валидна и до днес. Четенето не само ни създава удоволствие от самото действие, но ни отваря очите към непознати светове, разширява нашата обща култура, подобрява нашето емоционално състояние. Да мотивираме малките ученици да четат повече е задача на нашия клуб още от самото му създаване. Продължаваме тази мисия и до сега. Всеки, който желае да се включи е добре дошъл.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!