Покажи солидарност с хората от Украйна като научиш повече за техните култура и традиции

Покажи солидарност с хората от Украйна като научиш повече за техните култура и традиции

Клуб "Средногорски герои", СУ "Св. Паисий Хилендарски", Златица
Мисията е от 15 February 2024 до 19 October 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Солидарността е качество, което всеки човек трябва да притежава. Да даваш и да получаваш… Колко добре звучи нали?! Сякаш това носи аромат на спокойствие, уют и хармония, която ще остане завинаги на този свят стига солидарността да живее в нашите сърца. Да си съпричастен към нечии неволи, да помогнеш с каквото можеш, да не го пренебрегваш само защото е от различен етнос, религия или е от различна страна, защото всички сме хора. Приличаме си по едно нещо, което е напълно достатъчно, за да се припознаваме в другите и да не ги приемаме за различни и за даденост, а именно - всички носим биещо сърце.

На това научихме днес по-малките от нас петокласници. Ние от клуб "Средногорски герои" отдаваме изключителна важност на солидарността. И за да помогнем на по-малките от нас да се научат да приемат различните, поканихме Виктория Донец, украинка, избягала със семейството си, за да се скрие в България поради военните действия. Тя ги запозна с традиционни празници и ястия в Украйна. Показа им традиционни тамошни танци и песни. Говориха дори за спорт. Разказа им за някои от традиционните книги в Украйна. Разказа им и за своята история. И така, днес нашите по-малки приятели са с няколко крачки напред по пътя към солидарността и уважението, които трябва да проявят към хората с различна култура.

Какво?

Организираме среща между една украинска майка и учениците от 5 клас. Виктория Донец и нейното семейство пристигат в България преди две години. Двете ѝ деца учат в нашето училище. Тъй като едното детенце е със СОП, неговата майка ежедневно е в училище. Заговорихме се с нея затова, че българските деца са много съппричастни и внимателни, и затова ни хрумна да я поканим в клас и да си поговорим за културата, традициите и живота на хората от Украйна. 

Кога?

От 15.02.2024 до 19.02.2024 г.

Къде?

Срещата ще се проведе в СУ"Св. Паисий Хилендарски".

Нужна екипировка?

Всичко необходимо е осигурено от училището.

Защо?

Да научат повече за културата, традициите, песните и танците и живота на хората от Украйна, които принудително са напуснали родината си.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Ивана от 10. а клас.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!