Погрижи се за птичките в градските паркове

Погрижи се за птичките в градските паркове

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 14 октомври 2021 до 28 октомври 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

"Да се погрижим за птичките в градските паркове!" - тази инициатива на доброволците от клуб "Усмивка" беше вдъхновена от екипа на "Купата на героите" по темата на месец октомври "Грижа за животните".

Реализацията  ѝ премина с огромен ентусиазъм и страхотно настроение по време на изработването и закачането на собственоръчно изработените къщички за птички. В различните етапи на инициативата участваха различни доброволци, една част донесоха материали (туби, пръчици, листа), друга част - инструменти (макетни ножчета и пистолети със силикон), трета част се включиха в изработването, а накрая всички обиколихме парковете и ги закачихме с общи усилия.

Разбира се, преди това ги заредихме с храна. Имахме и изненада от един родител, който с подръчни материали ни изработи три дървени къщички. Това, което ние направихме - закупихме лак за дърво и четки и ги лакирахме, а след това им направихме дръжки от тел за окачване по дърветата. Инициативата по изработването и окачването на къщичките завърши на 28 октомври, но това не е истинският ѝ край. Обещахме си през всички зимни месеци да носим храна в клуба и всеки четвъртък да избираме доброволци, които ще обикалят, за да ги зареждат. Остава да се надяваме, че ще издържат по-дълго време на атмосферните условия, за да бъдем максимално полезни на птичките през зимата.

Какво?

След като се запознахме с темата на месец октомври "Грижа за животните" и разгледахме предложенията в Купата на героите, решихме, че можем да опитаме да изработим къщички за птички, които да закачим в градските паркове. След известно проучване се спряхме на идеята да изработим къщички от пластмасови туби за минерална вода. Това, което трябва да направят доброволците, е да донесат празни туби, да съберат природни материали - клончета и и листа, да се снабдят с необходимите инструменти за работа - макетни ножчета и пистолети със силикон. След това, в продължение на няколко дни, да изработят къщичките и накрая да ги закачат в близките паркове, като предварително ги заредят с храна (житни семена и храна за птички). Речено-сторено. Залавяме се за работа. 

Кога?

14.10, 21.10, 22.10, 28.10 от 14 до 16 часа.

Къде?

Вълчи дол, транспорт не е необходим.

Нужна екипировка?

За реализацията на инициативата - закачането на къщичките е необходимо само присъствието на повече доброволци. Ще следим прогнозата за хубаво време.

Защо?

Кой не обича да слуша песента на птичките през лятото в гората или в градския парк? Освен това те са особено полезни в борбата с вредителите по дърветата през пролетта. Но за да ги има, трябва да се погрижим за тях през зимата и да им осигурим храна през студените месеци, когато тя е оскъдна и трудно се намира. Да го направим заедно!

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!