Подготви коледен подарък за децата от Центъра за настаняване от семеен тип във Варна

Подготви коледен подарък за децата от Центъра за настаняване от семеен тип във Варна

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 8 декември 2021 до 15 декември 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Поредната доброволческа мисия за месец декември осъществихме съвместно със Център за настаняване от семеен тип на деца и младежи с множество увреждания, град Варна, ж.к. Владислав Варненчик. В разговор с директора на центъра г-жа Цигова разбрахме повече за тези деца и най-вече, че те също си украсяват дома с гирлянди и елха и празнуват Коледа като традиционен християнски и семеен празник. Така децата максимално се доближават до живота в обикновеното българско семейство. Възникна идеята за коледен поздрав с ръчно изработени картички, индивидуално за всеки младеж, коледни играчки за елха, изработени от солено тесто и макарони, както и гирлянди за елха от гланцови блокчета и ленти за цветя. Доброволците работиха почти всеки след обед в клуба, но времето се оказа недостатъчно. Голяма част от тях си взеха материали и продължиха да работят у дома. Във вторник 14 декември се събрахме в клуба, за да подготвим и опаковаме колета - подарък. В него поставихме коледни картички с послание от Доброволчески клуб "Усмивка"  за всичките 34 деца и за част от персонала, ръчно изработени играчки и гирлянди, както и писмо в което се представихме кои сме ние.  Добавихме и лакомства във вид на бонбони. Колетът изпратихме на 15 декември и в навечерието на Коледа получихме благодарствено съобщение и снимки от директора на Центъра, с което тя потвърди, че нашият подарък е получен. За съжаление нищо не ни беше споделено за реакцията на тези деца, но ние оставаме с надеждата, че сме предизвикали у тях само положителни емоции и сме ги изненадали приятно.

Какво?

Мисията, която предстои да осъществим, възникна като идея още в края на месец ноември. Тогава, търсейки идеи за мисия по темата на месец ноември, случайно научихме за съществуването на Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с множество увреждания във Варна, ж.к. Владислав Варненчик. Времето до края на месеца обаче не беше достатъчно да я организираме.

Когато се запознахме с декемврийската тема, установихме, че идеята е актуална и за този месец, защото всъщност се отнася за деца без дом и семейство. Свързахме се с директора на центъра госпожа Цигова и от разговора с нея разбрахме, че в този център са настанени 34 деца от 10 до 18 години. Тя ни разказа още, че децата посещават масови училища и са настанени в тук, където за тях се полагат денонощни грижи от възпитатели, рехабилитатори и психолози.

Старанието на персонала е максимално да доближат децата до нормалния всекидневен живот, обичайните игри и дейности на децата от тяхната възраст, както и да ги запознават с обичаи и традиции, като организират празненства по повод рождени дни, християнски и други празници. Решихме да изненадаме тези деца за Коледа с ръчно изработени коледни картички, индивидуални за всяко едно дете, коледни играчки и гирлянди за елха, които заедно с лакомство - бонбони да получат в навечерието на Коледа.

А доброволците ще изработят подаръците, които ще изпратим опаковани в колет, красиво аранжиран като подарък. За целта ще се закупят материали за апликиране и украса на картички, за оцветяване и рисуване на коледни играчки от солено тесто и макарони и изработване на гирлянди от гланцови блокчета и ленти за цветя. И така... на работа.

Кога?

 От 8 до 15 декември в следобедните часове и у дома.

Къде?

Вълчи дол.

Нужна екипировка?

Бои и четки за рисуване.

Защо?

Децата са различни по своя етнически произход, религия, социално или здравословно положение. Но всички те имат еднаква нужда от въздух, слънчева светлина и топлина, обич и внимание. Затова трябва да учим децата да бъдат толерантни към различните от тях, да ги приемат и да им помагат. Ето с такава мисия сме се заели от клуб "Усмивка". Всеки, който мисли като нас и желае, може да се включи в изработването на подаръците-изненади за ЦНСТ, Варна.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор.


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!