Подари усмивка на самотен човек

Подари усмивка на самотен човек

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 29 април 2021 до 30 април 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Инициативата „ Да подарим усмивка на самотен човек” провеждаме за четвърти път. Всичко започна с една благотворителна кампания за самотните хора, с която участвахме в световната инициатива Щедрият вторник и проведохме благодарение на безценната помощ на фондация Because. Със средствата, които събрахме за четвърти път посещаваме самотни мъже и жени от нашия град Вълчи дол и три села от общината: Михалич, Брестак и Генерал Киселово. Те вече ни познават и очакват с нетърпение. Подарихме им великденски сувенири във вид на поставки за яйца, картички и символично по едно яйце, боядисано в червено, за здраве и късмет. Поднесохме им хранителни продукти за великденската трапеза: яйца и боя, с която да ги украсят за празника, козунак, домати и краставици (за салата) и по едно пиле, което де си сготвят по техен вкус. Посрещнаха ни със сълзи от радост и благодарност, споделиха мъката по изгубените си близки и болката от липсата на хора, с които да споделят празника. Разказаха ни случки от техния ученически живот, благословиха децата, които са отделили от личното си време, за да ги посетят и непрекъснато повтаряха колко са щастливи и благодарни, че все още има добри хора по земята. А ние се опитахме да променим тяхното тъжно настроение с по-ведро и празнично такова. Помолихме ги да се усмихнат за снимката и не само. Пожелахме им децата и внуците да ги изненадат за празника, а те да ги почерпят с яйцата и козунаците от нас. Беше много приятно да видим, че редом със семейните снимки си бяха подредили и снимките с доброволците от клуб „Усмивка”, които им бяхме подарили в една от предишните ни срещи. Разделихме се с пожелание за здраве и до нови срещи пак по Коледа.

Благодарим на всички, които помогнаха и тази мисия да бъде успешна - на собствениците и търговците от фурна Димови, които подготвиха хранителните продукти, на счетоводителката Марина Желязкова, която намери добри хора от Михалич, които да отнесат нашите подаръци за самотните мъже и жени там, на шофьора на училищния автобус Рашко, който пък ни свърза с наш доброволец от Генерал Киселово, на г-жа Цветанка Тончева ( преподавател по руски език и бивш координатор на доброволчески клуб), която отдели три часа от свободното си време и с личната се кола превози хранителните продукти до адресите във Вълчи дол и на нашата доброволка Мирела Радева от ХІ клас, вече пълнолетна и от скоро със шофьорска книжка, благодарение на която стигнахме до село Брестак и самотните хора там. Пожелаваме си още повече помощници на доброволците, защото личният пример на възрастните хора и техните добри дела са от голямо значение за мотивацията и на други ученици да се запишат в нашия клуб. Завършвам разказа с пожелание за светли празници на всички от Купата на героите и особено на екипа на Timeheroes, които са неотлъчно до нас още от самото създаване на клуба.


Какво?

Великден е. Голям християнски празник. Ден, в който се събират деца, внуци и родители на обща трапеза. Ден, обагрен от разноцветни и шарени яйца с дъх на прясно изпечени и вкусни козунаци. Това е толкова красиво, задушевно и вълнуващо всички поколения. Но ако съдбата не е била благосклонна към теб, ако любимият ти човек не е вече между живите, ако децата ти са в чужбина или в големия град и не могат да те посетят, поради затруднения или ангажираност, ако няма кого да очакваш - тогава празникът се превръща в тъжен и самотен ден. Това е съдбата на самотните хора навсякъде по света. Има ги и в нашия град и община. А ние, доброволците от клуб "Усмивка" сме готови да внесем поне малко разнообразие в тяхното ежедневие, да им поднесем, великденски сувенири, картички и по едно червено яйце, както и хранителни продукти за великденската трапеза, да поговорим с тях, да ги накараме да се усмихнат. В нашият обход са включени  13 самотни хора от Вълчи дол,  по двама от село Михалич и село Брестак и един от село Генерал Киселово. Тръгваме с надеждата да направим добро и подарим надежда на хората, които вече са я изгубили. Да им пожелаем крепко здраве и настроение за празника. Надяваме се да успеем.

Кога?

29.04 - 14 - 17 часа

30.04 - 10 - 13 часа

Къде?

Вълчи дол и три села от общината. Няма организиран транспорт.

Нужна екипировка?

Великденски картички и сувенири.

Защо?

Да накараш самотен човек да се усмихне - това е такава емоция, която не може да се опише, а само да се изживее. Елате с нас и ще се убедите!

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор.


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!