Подари усмивка и малко от времето си на самотен човек

Подари усмивка и малко от времето си на самотен човек

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 17 November 2022 до 23 December 2022
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Завърши една от най-благородните мисии на доброволчески клуб " Усмивка" - мисия, която показва другата страна на живота, тази на тъжните самотни хора. Тези, които имат нужда от мил жест и добра дума на младежи, посветили личното си време на това да разсеят тъгата, да подарят усмивки и разнообразят ежедневието им. Както вече написахме в тази мисия активно се включи и доброволческата платформа на Timeheroes, която публикува нашето съобщение с послание за набиране на хранителни продукти по списък. Още първата седмица започнаха да пристигат по-малки и по-големи пакети и кашони с разнообразни хранителни продукти в тях. Веднага след разопаковането им заделяхме продуктите, които трябва да се съхраняват при по-ниски температури, като ги отнасяхме в хладилника на училищния стол. Разпространихме съобщението сред ученици, учители, служители и родители. Не пропуснахме да го споделим и в социалните мрежи. Седмица след началото на месец декември разпределихме бели и цветни картони и започнахме изработването на коледни картички за самотните хора, както и на такива за продажба с благотворителна цел. Участвахме в традиционния за училището Коледен базар като продавахме картички, но също и сувенири и лакомства. За пореден път поставихме и кутия за дарения за тези, които не желаят да си купят нещо от доброволческата маса. След приключване на кампанията, сортирахме продуктите по вид и започнахме подготовката на хранителните пакети. С помощта на Община Вълчи дол, патронажна и асистентска грижа допълнихме списъка на самотните хора с още 15 човека. Поръчахме и допълнителни продукти в хранителен магазин, които включват задължителните кори за коледна баници с късмети, яйца и кисело мляко. Заради обема на хранителните пакети помолихме за транспорт, който ни беше осигурен от община Вълчи дол. В рамките на четири дни обходихме 33 човека, научихме повече за тяхната съдба, поплакахме заедно, после се посмяхме, дори и ни попяха (леля Галя). Запечатахме емоциите в снимки и се разделихме с обещание пак да се видим по Великден. Уморени, но удовлетворени излизаме в коледна ваканция за да се презаредим с енергия за нови мисии през новата 2023 година.

Какво?

Започваме подготовката за традиционната за клуб " Усмивка" мисия - "Да подарим усмивка на самотен човек", която осъществяваме от 2019 година насам. В навечерието на коледните и великденските празници ние посещаваме самотни жени и мъже от Вълчи дол и селата Михалич, Брестак и Генерал Киселово, като им подаряваме ръчно изработени сувенири, хранителни продукти за празничната трапеза и малко споделено време за разговор и разнообразяване на тяхното ежедневие. По принцип средствата за хранителните пакети набирахме от продажбата на коледни картички с благотворителна цел, сувенири и лакомства на коледния базар, както и дарения в парични средства, събирани в кутия за дарения . Тази година обаче, сериозно притеснени от нарастващите цени, вследствие икономическата криза и инфлация и обедняването на хората си помислихме, че събраните средства няма да ни бъдат достатъчни. Затова решихме да потърсим помощ от други добри хора, посредством платформата на Timesheroes. И така изпратихме съобщение с послание и списък на възможни хранителни продукти, което беше публикувано още на 17.11. с изключителното съдействие на Емануела Иванова. Това, което предстои да направим е изработването на коледни картички, сувенири и сладки и солени лакомства за Коледния базар, както и отново да предложим на вниманието на купувачите - кутия за дарения. Със събраните средства ще допълним получените дарения, като закупим продукти с по-малък срок на годност, както и такива, които не достигат. Поради постъпили молби в клуба ще увеличим броя на нуждаещите се самотни хора, които ще обходим в продължение на три - четири дни в навечерието на коледните празници.

Кога?

17.11 - 15.12. - кампания за дарения на хранителни продукти;

05.12 - 19.12. - раздаване на материали и изработване на картички с благотворителна цел в домашна обстановка;

19.12., 20.12. - участие в Коледен базар;

20-23.12. - подготовка на хранителни пакети и обход по домовете на самотните хора.


Къде?

Транспортът е осигурен с любезното съдействие на г-н Тронков - кмет на община Вълчи дол

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

Добротата няма лице, нито цена. Да правиш добро помага не само на другите, но и на теб самия. Чувстваш се удовлетворен, душевно по-чист, облагороден и много щастлив. Защото „Когато сърцето е голямо, думите са излишни. Можеш да чуеш „Благодаря“ и през очите.“


Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор.


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!