Отбележи световния ден на врабчето като създадеш хранилки за птици

Отбележи световния ден на врабчето като създадеш хранилки за птици

Клуб "Добряци", СУ "Св. Климент Охридски", Аксаково
Мисията е на 20 March 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

След като уточниха как ще реализират идеята си, добряците се заеха да изработят хранилките десет дни по-рано. Ден преди 20 март бяха готови и нямаха търпение да настъпи вълнуващия ден. В понеделник те дойдоха в уреченото време и с помощта на стълби и по-високи момчета закачиха изработените от тях хранилки по дърветата в училищния двор. Докато вършеха своята добрина, те привлякоха вниманието на учениците, родителите и учителите, които в този момент бяха в двора и с охота разказаха за инициативата си. И допълнително подканяха всеки, който иска още информация да разгледа двете табла: едното, което поставиха на дърво в двора и другото - във фоайето на училището и да разгледа подготвения от тях плакат с любопитна информация за врабчетата.

Какво?

На 20 март се отбелязва Световният ден на врабчето, който има за цел да привлече вниманието на всеки един от нас върху тази добре позната и близка на хората птица, с която съжителстваме повече от 10 000 години. Идеята за събитието е на Дружеството „Природа завинаги" в Индия, а самото събитие е чествано за първи път през 2010 г.

Добряците решиха, че това е чудесен повод да се заемат с отдавна възникналата идея да направят хранилки за птици. Нищо, че зимата при нас беше доста мека и пролетта е на прага ни, със сигурност хранилките ще бъдат полезни. Младите доброволци се събраха и се разровиха в интернет пространството, за да намерят идеи за по-различни и интересни хранилки. Решиха да направят достатъчно хранилки, които да поставят в двора на училището. Разпределиха задачите си и започнаха трескава работа.

Освен хранилките, доброволците направиха и плакат, който да поставят във фоайето на училището, за да могат да запознаят всички с интересни факти за врабчетата.

Кога?

20 март 2023 г. 

Къде?

В двора на училището.

Нужна екипировка?

Всичко е предварително подготвено.

Защо?

Световният ден на врабчето е повод да насочим вниманието на хората, които вземат решения и на научната общност у нас за нуждата от опазване на врабчетата и средата, в която те живеят заедно с нас.


Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Направете и вие хранилки за птици.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!