Отбележи Световния ден на гората като засадиш дръвче

Отбележи Световния ден на гората като засадиш дръвче

Клуб "Ангелски сърца", СУ "Николай Катранов", Свищов
Мисията е на 21 March 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

И мисията по повод Световния ден на гората мина с много емоции и усмивки. Героите от клубът и благодарение на гората.бг засадиха "своята ангелска гора" в двора на училището. Вече има засадени крехки млади акациеви фиданки и липа, за които ще се грижат в бъдеще младите ни природолюбители. Бяха засадени и оформени от тях градинки с над 17 вида градински цветя, както и засаждане на цветя в геотекстилни саксии, които са изработени от рециклируем полиориленов геотекстил, който подобрява снабдяването на корените с кислород и гарантира оптимално оттичане на излишната вода от субстрата. Беше изработена и табела с името на клубът, която достойно поставиха при насажденията си! Нашите доброволци знаят, че когато сам си посадил дърво, за теб то не е просто дърво, а Нашето Дърво, както и пъстрата цветна градинка създадена от тях, тяхната градинка. Всички герои се включиха с голям ентусиазъм в съвместната дейност по засаждането! Горите са природно богатство, благодарение на което въздухът и водата са чисти и което представлява среда за живот и развитието на разнообразие от растения! Хубавото време позволи всичко да мине по план. Така емоциите на доброволците, от добре свършена работа, бяха още по-положителни, а денят им стана още по-специален. Изработените от тях флаери по повод Деня на гората с надслов: "Дърветата са нашите най-близки роднини. Това което издишват те, го вдишваме ние! А това, което ние издишваме, го вдишват те!", бяха раздадени на малки и големи в училищната сграда, като им напомняха значението на горите и колко е важно да ги пазим.

Искахме и успяхме да постигнем с това събитие голямо въздействие върху учениците и да им остави спомен за години напред! Доброволците си пожелаха занапред да бъде все така зелено, пъстро, шарено и споделено в нашият двор и в нашето училище!


Какво?

На 21 март се чества Световният ден на гората. Той се отбелязва от 1972 г. в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, за да се защити флората и фауната на горите. Горите са природно богатство, благодарение на което въздухът и водата са чисти и което представлява среда за живот и развитие на разнообразие от растения и животни. Наред с това горите имат и важно стопанско значение за икономиката на дадена страна. Затова всеки носи отговорност за опазването на това природно богатство, за неговото развитие и рационално използване в името на благоденствието на страната.

Ще бъдат засадени млади дървета и цветя в двора и на места около училищната сграда. Нашите доброволци знаят, че когато сам си посадил дърво, за теб то не е просто дърво, а Нашето Дърво. Съвместно с Гората.бг при нас пристигнаха млади фиданки и ние ще се погрижим за тях, защото нагласата, която е формирала клубът към тази мисия е нагласа към природата, към гората и грижите за засаденото от тях да го опазват и поглеждайки към него, да виждат как расте.

Искаме нашето събитие да въздейства на учениците и да им остави спомен за години напред - споделят добротворците.

Кога?

21.03.2023 - 21.03.2023 г. от 12:30 - 16:00 ч.

Къде?

В СУ "Николай Катранов" и около училищната сграда.

Нужна екипировка?

Всичко е осигурено - ръкавици, инструменти и посадъчен материал. Има какво още да Ви покажем - очаквайте ни!

Защо?

Дървото е въздухът, ритъмът, най-добрият ни приятел. Опазването на природата е наша полза, за да дишаме свеж въздух. Опазвайте горите, защото те са белите дробове на земята.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

На информационното табло на клубът и при координаторите.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!