Отбележи празника Трифон Зарезан и покажи магията на българските традиции и обичаи

Отбележи празника Трифон Зарезан и покажи магията на българските традиции и обичаи

Клуб "Добряци", СУ "Св. Климент Охридски", Аксаково
Мисията е на 14 February 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

След приятната и весела подготовка дойде деня на празника. Добряците се събраха, подготвиха импровизиран павилион с безалкохолна гроздова напитка, украсиха с лозови пръчки и подготвиха малките подаръчета. Момичетата дойдоха с предварително изработените обици, а момчетата направиха и си сложиха венци от лозовите пръчки. Събитието предизвика огромен интерес, много забавление и радост!


Какво?

Чудно, някак странно и много българско беше предложението на Добряците да отбележим празника Трифон Зарезан. Решихме да уважим решението им и да направим павилион, на който да раздаваме безалкохолна гроздова напитка, да разказваме за българската традиция на този празник и да създадем празнично настроение в деня на веселието и виното. Седмица по-рано момичетата изработиха малки обеци във формата на грозд за себе си и за подаръци в деня на събитието. Момчетата се подготвиха с ризи с фолклорни мотиви и обръчи от лозови пръчки. 

Кога?

14 февруари 2023 г., от 9:00 до 11:00 часа.

Къде?

Във фоайето на училището.

Нужна екипировка?

Добро настроение, лозови пръчки за венци, безалкохолна гроздова напитка.

Защо?

Редно е да се почитат българските традиции и обичаи и по този начин да се запази националния ни бит и култура. Изненадани и горди сме от факта, че доброволците пожелаха да отбележат българския празник Трифон Зарезан и с това да покажат отношение към своите корени, български фолклор и самобитност. Тяхна отговорност е да пазят българското, да палят искрата на родолюбието, да почитат и съхраняват българския дух.

Имаме надежда, че в лицето на нашите доброволци грее достойния млад българин, който ще милее, пази, обича и работи за добруването на своята родина!


Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Да разкаже за българската традиция на празника Трифон Зарезан, независимо, че празникът е минал.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!