Отбележи Международния ден на толерантността чрез мултикултурна беседа

Отбележи Международния ден на толерантността чрез мултикултурна беседа

Клуб "Чавдарче 21", ОУ "Св.Св. Кирил и Методий", с.Чавдар
Мисията е от 12 November 2023 до 16 November 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

16 ноември - Международен ден на #толерантността 👦👧🏽🧑🏿👱

Трудно е да излезем от своя собствен свят и да видим отвъд предразсъдъците си, но само така може да приобщим всички членове на нашата общност и да живеем хармонично.

Днешното събитие предостави възможност на учениците да се запознат с културата, традициите и обичаите на няколко народа. Вярвам, че ако сме по - информирани за хората около нас, ще бъдем и по #толерантни към тях!

📍Осъществихме онлайн връзка с Хермина Емириян /представител на арменския народ/, която с увлекателен разказ ни запозна с арменския бит и култура. Разказа историята на традиционния арменски хляб - лаваш, напомни за значимите открития на нейните сънародници /цветния телевизор и рентгена/.

📍Г-н Ресми Бобев /представител на турския етнос/ сподели традициите около турска сватба, показа емблематичен за турците предмет - броеница. С кратка приказка ни напомни, че богатството е в многообразието. Призова ни да бъдем по- приемащи, да подхождаме с търпение и разбиране към различията на другите.

📍Г-н Роберт Джераси /представител на еврейската общност в България/ разказа притча, с която ни напомни, че истински ценните неща са вътре в нас. Посланието, което ни остави гласи: "Бъдете честни и горди със себе си, за да бъдат и другите такива към вас!"

🎎🪅🎭Събитието продължи с кратка игра, в която учениците трябваше да откриват емблематични предмети за някои от държавите.

Бяха подготвени и четири постера с любопитни факти за мексиканците, руснаците, гърците и китайците.

👉Гост на събитието бе старши експерт по ОНГОР - М. Братоев, който изказа удовлетвореността си от видяното и отправи послание към всички нас , че толерантността е двустранен процес и всеки трябва да направи своята крачка към другия.

Благодарности на Емануела Иванова - координатор на Купата на героите, за оказаното съдействие :) :*

Какво?

Ще организираме беседа с представители на различни народности и етноси, които да ни запознаят със своята култура, традиции и обичаи. Ще изработим постери за 4 държави, в които ще представим любопитни факти. 

Кога?

Събитието ще бъде на 16.11

Организацията на подготовката тече от 12.11.

Постерите ще се изработят в часовете за Занимания по интереси

Къде?

Във фоайето на ОУ "Св.св. Кирил и Методий".

Нужна екипировка?

Имаме всичко необходимо.

Защо?

Живеем в многонационална държава, учим с деца от различни етноси, затова мислим, че е важно да познаваме бита и културата на хората около нас, да бъдем по-информирани, защото така ще бъдем и по-толерантни към различните от нас.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Организирайте подобна мисия.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!