Отбележи 25 ноември - Световен ден за борба с насилието, основано на пола

Отбележи 25 ноември - Световен ден за борба с насилието, основано на пола

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 21 November 2023 до 24 November 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

25 ноември се отбелязва като ден срещу насилието, основано на пола, от 1981 г. насам. Тази дата е избрана в чест на сестрите Мирабал, три политически активистки от Доминиканската република, които биват убити през 1960 г. по заповед на президента на страната Рафаел Трухильо (1930-1961), тъй като не подкрепяли режима.

И до днес насилието срещу жени и момичета е едно от най-широко разпространените и груби нарушения на правата на човека в нашия свят. До голяма степен то остава неотчетено поради мълчанието на пострадалите, резултат от обществената стигма, която все още съпътства тормоза, както и от липсата на адекватни присъди за насилниците.

Избрахме този начин да подкрепим жертвите – чрез колажите с лични снимки, от които с широко отворени очи да виждаме красивото в света. Защото за насилието трябва да се говори – непрекъснато, непримиримо, убедено, докато всички започнат да го забелязват (във всичките му форми и прояви), реагират и приемат за недопустимо съществуването му. Колкото повече малки стъпки прави всеки от нас, толкова по-бързо ще обезсилим стереотипите, ще съберем кураж, ще имаме силите и смелостта да отстояваме и да бъдем себе си.

Деси Николова


Какво?

Безусловната любов е опасна територия за много момичета. Не всеки заслужава нашата обич и уважение, когато самите ние не я получаваме. Хората казват: “Раздавай любов“. Да, така трябва. Но… една връзка е непрекъснат процес на даване, приемане, доказване, малки жестове, разбиране и подкрепа. Започнах участието си в доброволчески инициативи през тази година, но когато видях последното предизвикателство за месец ноември, усетих, че това е моята мисия: 25 ноември - Световен ден за борба с насилието, основано на пола. Прочетох всички прекрасни неща, които в периода февруари-май 2023 г. са реализирали #Жените_от_малкия_град, техните разкази, послания, проблеми, светоусещане. Впечатли ме единството, което са изградили по между си девойки на възраст 14-18 години. С различен произход, възпитание, вяра и убеждения. Това са единни млади момичета, готови да отстояват себе си. Искам да съм организатор на тази мисия и да, обърнете внимание на цветовете – жълто означава „внимание“, червеният надпис – „забранено“. Уважаеми представители на силния пол, запомнете тези цветове! Вие сте толкова силни, колкото ви позволим и подкрепяме ние.

Кога?

От 21 до 24 ноември:

Вариант 1: Нека всяка от нас и желаещите извън групата да създаде свой колаж на красотата. Гримирана в цветовете, които са ѝ любими; с дрехите, в които се харесва най-много; с посланието ѝ към света.

Вариант 2: Колаж с послание на тема „Ние не допускаме това!“ или как никога не трябва да изглежда жената.

Колажите са нашата подкрепа за всички жени, които мълчат. Момичета, бъдете смели!


Къде?

СУ „Иван Вазов“, град Вършец.

Нужна екипировка?

Гримове, телефон/компютър.

Защо?

Защото любовта никога не свършва.

Намерете някой, който открито изразява чувствата си. Който осъзнава, че не сте перфектна и не очаква да бъдете.

Някой, който не иска никога да ви загуби и се чувства благословен, че сте с него. Който е радостен от факта, че сте дала сърцето си точно на него.

Някой, който казва, че ви обича и наистина го мисли. Който доказва с действията си, че държи на вас и уважава мечтите и целите ви.

Някой, който знае колко сте специална и затова е най-големия късметлия, че сте избрала него. Който обича да ви вижда сутрин, преди да сложите цялата „маска“ за външния свят.

Някой, който ви вдига във въздуха, защото иска да полети с вас към бъдещето. Който ви целува по челото, защото това показва, че за него не е важна само физическата ви красота, но и душата ви.

Някой, който вижда целия си свят в очите ви. Който ви държи за ръка, когато животът ви изправи пред предизвикателства.

Намерете някой, който се влюбва във вас всеки ден.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник: Десислава Николова от 11 а клас. Ако имате въпроси, можете да ме потърсите в класната стая или на месинджър. 

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!