Отбележи 1 март като Ден на нулева дискриминация

Отбележи 1 март като Ден на нулева дискриминация

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е на 1 March 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

На 1 март наред с най-българската традиция – честването на Баба Марта, ние –доброволците от СУ „Иван Вазов“ отбелязахме и Деня на нулева дискриминация. Предварително се запознахме с Платформата за толерантност и разбрахме как да разпознаем кога едно изказване е реч на омразата и къде се среща най-често (в медии, в училище, сред общества с явно разграничение на мнозинство и малцинства, в политическата реторика).

Обявихме седмицата 26.02. - 01.03. 2024 г. за Седмица на нулева дискриминация, в която по подходящ начин могат да се включат всички ученици. Най-малките се участваха с отбелязването на Деня на розовата фланелка и отправиха своето послание за уважение, разбирателство, толерантност и обич. В горен курс дискутирахме темите за пол, религия, цвят на кожата и всички останали признаци, на базата на които човек може да бъде отхвърлен или унижен. Под ръководството на психолога на училището, г-жа Мариета Дионисиева, бяха проведени психологически тренинги и беседи за човешките права. Изготвихме стикери, създадохме стена на позитивните послания, опитахме се да видим другия през нашите очи.

Важното, което научихме е, че човек е сбор от личностни качества и не бива да гледаме на него през призмата на създадени стереотипи. Че всеки от нас е важен конец от гоблена на някой друг. А най-интересна за малки и големи се оказа играта „Аз съм…“, където определихме себе си с първите три думи от пъзела. Посрещнахме март и пролетта с ново начало – трансформацията на пъстрата пеперуда, която води света към промяна: повече обич, разбиране и мирни и щастливи дни.

- Деси Николова

Какво?

1 март е обявен за Ден на нулева дискриминация през 2014 година от ООН, за да привлече общественото внимание към проблемите, които срещат милиони хора, които са подложени на социално и икономическо изключване поради предразсъдъци и нетолерантност. Дискриминацията е характерна за всички региони на света и се основава на различни предубеждения. Много жени и момичета са подложени на ежедневно насилие и се борят, за да имат достъп до образование и здравеопазване. Някои държави налагат ограничения за достъпа и пребиваването на хора, носещи ХИВ.

Символът на деня е пеперудата, свързвана с промяната и трансформацията.

Кога?

1 март 2024 г.

Къде?

СУ „Иван Вазов“, град Вършец.

Предлагаме няколко варианта за отбелязване на този ден:

1. Изработване на стикери-пеперуди в знак на съпричастност и разбиране;

2. Дискусия за разликата между обидно съдържание и реч на омразата и защо е важно да се справяме с речта на омразата онлайн;

3. Включване с дума, мисъл, цитат на стената на позитивните послания.

Нужна екипировка?

Канцеларски материали, компютър, интерактивен дисплей.

Защо?

За да се поставим на мястото на различни хора от обществото ни и да разберем какви затруднения бихме имали, ако сме като тях. 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник за цялостната организация е Десислава Николова от 11 а клас. Можете да ме потърсите на месинджър или в класната стая.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!