Остави следа в деня на толерантността като помогнеш на по-малките ученици да разберат какво значи тази дума и им дадеш примери

Остави следа в деня на толерантността като помогнеш на по-малките ученици да разберат какво значи тази дума и им дадеш примери

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 6 November 2022 до 16 November 2022
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

"Да оставим следа!" - това беше основната идея. Видяхме подобна картинка в Интернет - земно кълбо с разноцветни ръчички около него и си помислихме, защо пък тези ръчички да не са на нашите по-малки приятели от начален етап. И така се започна. Мира, Димана и Нурай нарисуваха земното кълбо върху картон и го надписаха с "16 ноември - Ден на толерантността". Виктория изработи презентация, която представяше на достъпен език какво е толерантност, кои хора са толерантни, кои са вълшебните думи на толерантността. Измислихме толерантни и нетолерантни случки, които да демонстрираме и които децата да разпознават с палец вдигнат нагоре или насочен надолу. Осигурихме материалите - четки и бои за рисуване, чашки за вода, мокри кърпички, имената на публиката в една купа за жребий. Обиколихме класовете от начален етап, за да ги поканим в Актовата зала на 16.11. в 15 часа. И дойде уреченият ден и час. Всичко мина по план. Презентация, демонстрация, жребий и първите 5 деца с вече оцветени ръчички от доброволците. След това още 5, и още 5. Нямаше как всички да оставят следа, макар че явно горяха в нетърпение и надежда до следващия жребий. Направихме обща снимка с участниците и друга снимка само с доброволците. Накрая окачихме постера във фоайето на училището. Надяваме се, че оставихме следа на толерантност не само върху постера, но и дълбоко в съзнанието на малките ученици. И сме сигурни, че запомниха своята любима думичка за толерантност, макар, че на повечето не им се наложи да я напишат върху постера. И много следи от преживените емоции.  

Какво?

Идеята за инициативата този път дойде от г-жа Диана Царибродска - училищен библиотекар и образователен медиатор в СУ " Васил Левски". Всъщност тя ни подсказа, че през месец ноември е международният ден на толерантността и е хубаво да го отбележим по някакъв начин. Идеята се обсъди в клуба. Потърсихме и информация в Интернет. И решихме. Ще нарисуваме земното кълбо върху картон. Ще изпишем около него Ден на толерантността. Ще организираме мероприятие, с което ще запознаем най-малките ученици с това какво е толерантност и кои са думичките, свързани с толерантността. Ще им демонстрираме толерантни и нетолерантни случки, които те ще трябва да разпознаят. А после ще ги поканим да оставят своята следа върху постера със земното кълбо. Ще оцветим с водни боички контура на китката, ще поставят своята ръчичка върху постера и вътре в нея ще напишат своята думичка за толерантност. Идеята е хубава. Залавяме се за работа за да я осъществим на 16.11. - Деня на толерантността.

Кога?

6.11. - 15.11. - подготовка

16.11, 15.00 - 16.00 часа - реализация

Къде?

Актова зала на СУ "Васил Левски".

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

 Толерантността ще спаси света. А дали всички сме наясно какво е това толерантност. Нека да разкажем и покажем какво е да си толерантен. Ще бъде интересно. Включи се и ти!

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор.


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!