Организирай образователни и екологични инициативи по повод Деня на Земята

Организирай образователни и екологични инициативи по повод Деня на Земята

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е на 22 April 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

За всички богатства, които ни даваш
Единствено обич от нас заслужаваш
Място по-ценно съществува ли, щом
Ясно съзнаваме, че си нашият дом.

- Петя Гечева

Човекът е роден на Земята и тя е неговият голям дом. Дори и да мечтае и да се опитва да покори други планети, той винаги остава свързан с нея, защото тя е неговият източник на живот. И задължение на всеки от нас е да се научи да експлоатира нейните природни богатства разумно, като истински стопанин.

Замисляме ли се дали Земята е в състояние да се справи с щетите, които ѝ нанасяме? Не носим ли ние отговорност за изчезващите видове, за обезлесяването, за опожарените територии и мъртвите обитатели в Световния океан? И така нашият дом, който ние обитаваме от милиони години, вече почти не е в състояние да се справя сам с вредите от човешката дейност.

Затова днес, на 22 април, се обединихме около идеята да направим нашите малки жестове като се слеем с разума на Нейно Величество Природата. Засадихме дръвчета и цветя в училищния двор и района на боровия парк. Придобихме умения за поддържане на декоративните насаждения и естетическо оформление на цветните масиви. Помогнахме на малките в изработването на табла и декори за тяхната инициатива, посветена на днешния ден. Подредихме изложба от творбите им. А те се превърнаха в истински зелени патрули – пазители на Земята. И запомнихме, че да спасим нея означава да спасим самите себе си. А като добри стопани ще живеем спокойно и щастливо. И ще дарим бъдеще на тези след нас.

- Мария Замфирова

Какво?

Земята е наш дом и наша обща отговорност. България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. А днес борбата за чиста природа е по-важна от всякога, тъй като опустошенията вследствие на климатичните промени стават все по-очевидни с всеки изминал ден.

На 22.04.2024 г. ние ще бъдем организатори и участници в следните мероприятия:

1. Засаждане на цветя и дръвчета в училищния двор и в боровия парк;

2. Подреждане на изложба, посветена на опазването на околната среда;

3. Подготвяне на материали за урок с екологична насоченост – разделно събиране на отпадъци и рециклиране.

Кога?

22.04.2024 г.

Къде?

СУ „Иван Вазов“ и Боров парк, град Вършец

Нужна екипировка?

Лопати, мотики, кофи, саксии (за 5-12 клас), канцеларски материали, шапки за отборите, дървени пънчета за сядане, флипчарт, мултимедия (за начален курс).

Защо?

За да насърчим и вдъхновим повече хора да се включат в идеята за устойчив живот.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник – Мария Замфирова от 10 а клас. Можете да се обръщате към мен и преподавателите по природни науки.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!