Организирай Ден на постното ястие в училище

Организирай Ден на постното ястие в училище

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е на 19 January 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Всеки месец разглеждаме предизвикателствата, поставени от „Купата на героите“ и набелязваме своята мисия. Хареса ни темата „В едно с природата“ и тъй като половината от нас са в професионални паралелки по готварство, решихме, че наистина трябва да убедим повече хора в ползата от консумацията на постна храна поне два пъти седмично. Събитието беше насрочено за 19.01.2023 г., в часа накласа се проведе и беседа как постът пречиства организма. Всеки представи своята идея за предварително приготвено у дома ястие, а заедно в ученическия стол трябваше да направим зеленчуци на фурна, а от предишния ден имахме вкусна торта с обикновени бисквити и нишесте.

Нейно Величество Природата, обаче, понякога ни се сърди за недобросъвестното използване на ресурсите ѝ и неспазване на нейните закони. Вчера към обяд беше издадена извънредна заповед на Кмета на града за неприсъствен учебен ден за всички ученици, поради код „червено“ за силен вятър, прекъснато електрозахранване и изкоренени дървета в училищните дворове.

Тъй като това беше моето мероприятие като организатор, реших да не се отказвам. Имаме група във Facebook и веднага се преустроихме онлайн. Разбира се – тези, които имат възможност. Но повечето сме с печки на дърва. Мисията се преименува на „Днес вкъщи готвя аз“ и качихме нашите постове със снимки и рецепти на ястията. А с приготвената вчера торта, се почерпиха всички наши преподаватели на работната им среща в стола.

Е, понякога и най-доброто желание се сблъсква с неочаквани трудности. Но смятам, че се справихме. Вижте част от най-добрите рецепти: пълнени пиперки с фасул от мен и Ива, лютика от сухи чушки и тиквеник от Наташа и Цвети, содена пита и постен хайдушки калпак от госпожата, салата с марули и авокадо от Киро, качамак с червен пипер от Галена и Ванеса и нашата торта за всички преподаватели. Вкусен да е постния ден! Повече здраве с храната, по-малко холестерол и сърдечно-съдови заболявания! Много усмивки и… да! – никога не се отказваме!

(разказ на Наталия Тодорова)


Какво?

Ние решихме да се включим с постни ястия във връзка със здравословното хранене.

Кога?

Ще се проведе на 10.01.2023 г. от 10 часа.

Къде?

СУ "Иван Вазов" - град Вършец

Нужна екипировка?

Който желае, може да направи постно ястие за празника.

Защо?

Да се храним здравословно е една добра идея.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Организатори са 8 в клас, търсете Наталия и Галена.


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!