Организирай четене на детски книжки по случай 24 май

Организирай четене на детски книжки по случай 24 май

Клуб "Млади Ботевци", ЕГ "Христо Ботев", Кърджали
Мисията е на 23 May 2022
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Време е да разкажем за нашето второ приключения и успешно завършена мисия, чрез които отново доказахме на себе си и околните, че заедно можем да постигнем много. Идеята ни беше да отидем в детската градина в подготвителна група и да пренесем децата в света на вълшебствата, животните и легендите, да запалим любовта им към словото и книгите. Нашата група пое инициативата да организира срещата и предварително се разбра за час на нашата мисия. След което изработихме книжки за оцветяване, съдържащи някои известни произведения за първокласници. Подгитвихме и лакомства, за да може децата да бъдат още по-доволни. Когато отидохме в детската градина погледите на децата говореха вместо тях, те се вълнуваха и нямаха търпение да разкрием какво сме им подготвили. Започнахме ги с историята за Кирил и Методий, тъй като на следващия ден се падаше един от най-светлите празници - 24 май. Прочетохме стихотворения за двамата братя, за буквите и азбуката, а децата от своя страна ни бяха подготвили също стихотворение изненада. Фактът,че се бяха постарали да научат нечие произведение ни трогна, защото показаха, че ценят труда ни и срещата ни с тях е от значение. Прочетохме им и доста приказки, които тепърва ще изучават бъдещите първолаци и им задавахме въпроси, за да видим колко са внимавали.

Децата се зарадваха от нашето посещение както и ние от тяхната изненада, макар и да е нещо малко на пръв поглед, за тях беше приключение, което обещаха дълго да помнят. Те са нашите герои, а ние техните. Мисията приключи с много бонбони,детски усмивки и обещание за следваща среща. 

Какво?

По случай деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май, ще организираме кратко литературно четене в предучлищната група в детска градина. Ще споделим с децата историята на този важен български празник, повода за него и ще им прочетем различни детски стихотворения и кратки приказки на български автори, някои от които съдържат поука, а други ще им донесат весело настроение. В края на организираното четене, ще оставим на групата книжки за оцветяване, предварително изготвени от нас. Те ще съдържат тематични за празника илюстрации, българска приказка, представена в картини и кратък текст, както и български детски стихотворения с илюстрации.

Кога?

Датата на провеждане на събитието ще бъде 23 май, от 09:30 часа.

Къде?

Ще се състои в детска градина "Максим Горки", в близост до училището ни.

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

Основната цел на инициативата ни е да събудим интереса на бъдещите първокласници към четенето, литературата и към книжовността изцяло. Празникът е прекрасен повод да им разкажем повече за славянската писменост, българската просвета и култура и да ги мотивираме в първите им стъпки по пътя към тях. 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Ако някой иска да се включи в мисията ни може да се свърже с координатора на нашия клуб - Елица Караусева.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!