Облагороди екопътеката до връх Вейката

Облагороди екопътеката до връх Вейката

Клуб "Млади Ботевци", ЕГ "Христо Ботев", Кърджали
Мисията е от 1 May 2022 до 6 May 2022
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

6-ти май,2022 година – ден, който никой от „Млади Ботевци” няма да забрави,не защото е празник, а защото изпълнихме първата си мисия и доказахме на себе си, че заедно можем повече. Изкачихме най-южната точка на България – връх Вейката. Нашата идея беше да облагородим пътя до върха като почистим излишната храстова и дървесна растителност, както и битови отпадъци, обновим маркировката и поставим табелки и аптечка. Е, всичко това вече е факт, защото ние се захванахме за работа още на 1-ви май. Решихме да се разделим на две групи - една, която да изработи табелките и друга, която да изкачи върха. Успяхме да организираме още хора, които имаха желанието да изкачат върха заедно с нас и така рано сутрин на 6-ти май втората група пое към върха. По пътя изчистихме голяма част от боклука и изпълнихме поставената задача като закачихме и табелките,и аптечката. Пътят беше дълъг, изморителен, но ние не се отказахме,тъй като знаехме за какво го правим. Разбрахме,че сме успели не когато закачихме и последната табела, а когато се срещахме с група хора на върха и те споделиха очарованието си от замисъла на нашия проект. За нас беше не само мисия, а едно цяло приключение, което ще запомним с отборна работа и добри емоции.

Какво?

Oсновната цел на инициативата ни е обновяване на маркировката и почистване на екопътеката до най-южната точна на България - връх Вейката (1463 m), която се намира в голяма близост до нашето родно място. Екипът ни ще бъде разделен на две части - участници в похода и участници в подготовката на нужните материали. Планираме втората група да създаде табели с надпис, които ще бъдат закачени на дърветата с цел по-лесно ориентиране. Освен да обърнем внимание на вида на маркировките и информационните табели, ще се заемем и с почистване на маршрута от излишна храстова и дървесна растителност, както и битови отпадъци. След приятно прекарани няколко часа сред невероятната природа на Родопите и пристигането ни на върха, ще отделим малко време, за да подменим знамето там с ново и здраво такова.

Кога?

Подготовката на табелите и другите материали ще започне да се извършва от втората група след 01.05, а походът ще се осъществи на 06.05.

Къде?

Началното място на действието е гр. Кърджали, а крайната дестинация-село Горно Къпиново и изкачване на връх Вейката. Ще разчитаме на личен транспорт.

Нужна екипировка?

Ще бъде изготвен списък с лични вещи и пособия, които всеки участник в похода трябва да носи със себе си, в него непременно ще присъстват храна, вода, удобни и подходящи дрехи и обувки, както и превързочни средства и материали от първа необходимост. Ще следим прогнозата за времето и при валежи ще отменим похода за друга дата.

Защо?

Чрез тази мисия целим осугуряване на лесен и проследим достъп до туристическия обект и на удобен преход с ориентиране само по маркировката. Искаме също да популяризираме маршрута сред наши връстници и приятели като го направим по-приятен за тях. България ни е дарила с много красоти и ние ще направим маршрута до една така по-достъпен.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Всеки, който иска да помогне за инициативата или да участва в похода, може да се свърже с координатора на клуба ни - Елица Караусева.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!