Научи повече за рециклирането на пластмасата като посетиш фабрика за рециклиране в гр. Тервел

Научи повече за рециклирането на пластмасата като посетиш фабрика за рециклиране в гр. Тервел

Клуб "Героите на Йовков", СУ "Йордан Йовков", Тервел
Мисията е от 19 February 2024 до 24 February 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

На 20 февруари 2024 година доброволците от клуб "Героите на Йовков" посетиха "ПМБ-индъстрис" - рециклираща компания за "твърда пластмаса", клон на която има и в град Тервел. Целта е отново образователна, защото правилното екологично поведение е кауза, за която се борим. Придобитите знания използваме в реализиране на нашите дейности и проекти. На гостуването ни посрещна г-н Добромир Мичев, управител. За съжаление, политиката на компанията е да не се публикуват снимки и други материали за дейността им. Затова си направихме само една снимка, която да качим в платформата. Но наученото наистина беше полезно и интересно.

Фабриката получава суровина (отпадъци-пластмасови опаковки и бутилки от перилни препарати, шампоани, препарати от битовата химия и др.) предимно от Германия и Италия. Много рядко пристигат и отпадъци от България. Попитахме защо и управителят ни отговори, че в България няма култура за разделянето на отпадъците, а и икономическият фактор влияе. На производителите, които използват "млянката" (получената суровина от рециклирането) им е по-изгодно да използват нова суровина, а не рециклирана. Тогава себестойността на новата стока е с по-висока цена, отколкото ако се произведе с нова пластмаса. Все пак научихме, че почти нищо от тези отпадъци не се изхвърля, а на практика тази пластмаса може да се рециклира безброй пъти.

Какво?

Посещение в рециклираща фабрика за т.нар. "твърда" пластмаса в гр. Тервел. Образователна цел: да се проследи пътя на пластмасовите флакони (от шампоани, перилни препарати и битова химия) до млянка (суровина за преизползване на пластмасата в нови опаковки). Нашият доброволчески клуб отдавна се занимава с решаването на въпросите с намаляване на отпадъците и въглеродния отпечатък върху природата.

Кога?

От 19 до 24 февруари по уговорка с управителя на компанията - г-н Добромир Мичев. Часът ще се уточни допълнително. Целта е образователна. Наученото ще се използва при подготовката на един еко проект от ДК "Героите на Йовков". Политиката на компанията е да не се публикува в интернет нищо освен официалния сайт на компанията. Затова няма да правим снимки, освен една на фона на суровината, но не и сред машините. Това е изискването на фирмата.

Къде?

Фабриаката за рециклиране на т.нар. "твърда" пластмаса в гр. Тервел.

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

Защото опазването на природата е важно както за нас, така и за бъдещите поколения.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Мисията е вътрешна.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!