Научи повече за правото да изразяваш своето мнение в социалните мрежи

Научи повече за правото да изразяваш своето мнение в социалните мрежи

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е на 25 March 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Всеки човек е в правото си да изразява доброволно, свободно и безопасно своите позиции по въпроси, които го засягат пряко или косвено. Това е един от основните стълбове на демократичното общество. Тази свобода имаме и ние – подрастващите. Във времето на дигиталната ера няма нищо по-лесно, като е достатъчен смарт телефон и достъп до интернет. Чрез тях нашето мнение или послание може да достигне до стотици, хиляди, дори милиони други потребители.

Как обаче да спазим границите, да се съобразяване с етичните норми и да бъдем адекватни като потребители – това разбрахме днес с помощта на екипа на Младежки център – град Монтана. На проведеното от тях обучение получихме информация по важни въпроси – как да създаваме медийно съдържание, какво трябва да знаем за авторското право, какви са правилата за безопасност в социалните мрежи. И независимо дали сме решили да съобщим информация, или да изразим мнение, винаги да проверяваме фактите поне от два надеждни, достоверни и независими източника. А езикът на омразата, плагиатството и лъжата са недопустими. Свободата на изразяване не бива да достига дотам, че да навлизаме в свободата на другия – да го обидим, да засегнем честта и достойнството му, да го унижим. Разбрахме и за младежкото движение „No Hate Speech Movement”, насочено срещу речта на омразата, което има свой клон и в България. Обучението беше изключително полезно, защото ни помогна да разберем как да не нарушаваме правата на другите, но и да защитаваме своите.

- Самира Лъчезарова

Какво?

Социалните мрежи са необятна платформа, от която черпим информация всеки ден. За това обаче е нужна дигитално-медийната грамотност, която да ни помага да използваме силните им страни, но и да се предпазваме от техните слабости. Независимо какво искаме да направим – да съобщим информация или да изразим мнение, е необходимо да притежаваме набор от знания, умения и нагласи, които да ни позволят да се впишем в настоящия все по-глобален и дигитален свят. Независимо дали искаме да убедим другите да последват нашата кауза, да покажем красотата на кътчета от света, да направим успешно видео- или аудиоподкаст, трябва да го направим, съобразявайки се с безопасността и правилата, да извършим проверка на фактите и разберем границите на правото на изразяване на мнение.

Кога?

25 март 2024 г.

Къде?

СУ „Иван Вазов“, град Вършец.

Нужна екипировка?

Необходими са компютър, канцеларски материали, флипчарт, интерактивен дисплей. 

Защо?

Всеки тийнейджър, който иска може да повиши знанията си за дигиталния свят и социалните мрежи може да се включи в неформалното обучение, което ще се проведе от лектори от екипа на Младежки център – град Монтана.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник: Списъкът за желаещите да се включат в обучението изготвя Самира Лъчезарова от 9 а клас. Можете да ме откриете в класната стая или на месинджър.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!