Научи повече за кораба "Св. св. Кирил и Методий" и българската антарктическа експедиция

Научи повече за кораба "Св. св. Кирил и Методий" и българската антарктическа експедиция

Клуб "Добряци", СУ "Св. Климент Охридски", Аксаково
Мисията е на 11 May 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

С влизането си капитан Андрей Петров грабна вниманието на шестокласниците, които се бяха събрали и го чакаха с нетърпение. Гостът ни разказа за научноизследователските дейности, които са били извършени от учените в експедицията. Каква е била целта на изследванията - движението на земната кора, на растителния и животинския свят на Антарктида, както и какви са размерите на замърсяването и топенето на ледниците. Сподели вълнението от сбъдването на мечтата си да отиде на Антарктида. Разказа много любопитни истории за пингвините, тюлените и всички живи обитатели, които са срещнали там. Любопитен за тях стана факта, че дивите животни не се плашат от хората и стоят в непосредствена близост до тях. Разказа за взаимопомощта, която си оказват всички хора от базите, без която ежедневието е трудно. Децата бяха много впечатлени от уточнението, че след като си тръгнат от острова, хората трябва да си вземат всичкия боклук с тях. И още много любопитни факти, които направиха срещата изключително полезна, интересна и завладяваща. Децата не спираха да задават въпроси. Капитан Петров беше приятно изненадан от отговорите, които получи на свои въпроси за познанията на децата относно флората и фауната на континента Антарктида. Разделихме се с уговорката отново да ни гостува, защото има още много за разказване и показване.

Какво?

Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ е от състава на учебните кораби на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, той плава до Антарктида. Води българската антарктическа експедиция с 50 души на борда, трима от които курсанти. Част от екипажа е и офицерски кандидат II клас Андрей Петров, който стана специален гост на Добряците и учениците от шестите класове.


Кога?

11 май от 18:30 ч.

Къде?

В сградата на училището.

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

Възпитание, дух, ценности, мотивация - все важни причини за една толкова вълнуваща и ценна среща. Хубаво беше добряците да научат, че този кораб дава възможност на много учени, университети, институти и Военноморските сили да реализират научните си проекти. Този кораб поставя България на ново място в световната научна карта.


Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Да се свържат с координаторите на клуба.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!