Научи повече за дамската хигиена и рисковете от ранно забременяване

Научи повече за дамската хигиена и рисковете от ранно забременяване

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е на 14 March 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Днес беше важен ден за девойките от СУ „Иван Вазов“ – град Вършец. Имахме шанс да участваме в обучения, свързани с темите за личната хигиена и рисковете от ранно забременяване. Всяка от нас знае, че здравето е на първо място, затова с интерес очаквахме възможността да получим информация от компетентни хора по теми, които ни вълнуват, да зададем своите въпроси и да разберем правилните отговори.

Програма Always „За теб“ е предназначена само за момичетата 11-12 години. Тя съдържа обучителна сесия, водена от модератор, квалифициран в областта на педагогиката. Целите на тази програма са да информира момичетата за физическите и емоционални промени, които настъпват през пубертета, както и да ги образова относно дамската хигиена. Освен теоретична част включва и раздаване на промоционални пакети с образователни материали и мостри.

По-големите (7-12 клас) се запознахме с презентацията на Мирела Петрова, специалист „Здравни грижи“, за всички негативни последствия, които носи ранната бременност – в здравословен и социален аспект. Доверихме своите вълнения и отправихме въпроси без притеснение. Това беше особено важно за момичетата от ромската общност, където темата за сексуалния живот все още е табу. На финала направихме „Букет на доверието“, за който всяка от нас написа посланието си с много любов.

- Деница Петрова


Какво?

Женския месец март е най-подходящ за провеждане на урок по здравно и сексуално образование сред момичетата. Повечето неща смятаме, че ги знаем – от разговори с приятелки и от информация в интернет. Но дали това наистина е така? Ще научим отговорите по време на срещите със специалисти по темите.

Кога?

14 март 2024 г.

Къде?

СУ „Иван Вазов“, град Вършец.

1. Обучение за девойките от 5 и 6 класове по образователната програма на Always „За теб“;

2. Презентация на Мирела Петрова на тема „Рискове от ранно забременяване“


Нужна екипировка?

Презентация, мултимедия, брошури.

Защо?

За да бъдем подготвени по важните за всяка жена въпроси, по които да получим компетентно мнение и съвременна информация от експерти в тази област.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Обърнете се към Деница Петрова от 9 б клас, която ще изготви списъците за семинарите. Можете да ме намерите в класната стая или на месинджър.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!