Направи жест на солидарност към украинци в затруднено социално положение

Направи жест на солидарност към украинци в затруднено социално положение

Клуб "Добряци", СУ "Св. Климент Охридски", Аксаково
Мисията е на 26 February 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

В деня на прошката добряците занесоха продукти от първа необходимост на две възрастни жени с украински произход в затруднено положение. Срещата се случи със съдействието на кмета на кметство село Изворско Иван Радев. Доброволците отделиха време да поговорят с възрастните жени и да научат повече за тях. Разбраха каква е рецептата за дълголетие - чай, който си приготвят ежедневно и кисело мляко, което си правят, откакто живеят в България. А млякото, което приготвят е от домашно отглежданите от тях кози. Интересен разговор се получи за смисъла на живота, за щастието и си дадоха обещание да се видят на 100-годишнината през май. На изпроводяк не пропуснаха да оставят мартенички, с които на 1 март двете жени да се закичат за здраве.

Какво?

Имаше символика в изпълнението на тази мисия, защото тя се проведе на Сирни заговезни - деня на прошката. На територията на кметството в село Изворско на 26.02 доброволците ни се срещнаха с две украинки - майка и дъщеря - в затруднено положение. Майката е най-възрастния жител на община Аксаково. През месец май тази година тя ще навърши 100 години. И двете са пенсионерки. Майката е била строителен инженер, а дъщерята – медицинска сестра и преводач.


Кога?

26 февруари.

Къде?

Село Изворско, община Аксаково.

Нужна екипировка?

Всичко е подготвено.

Защо?

Година след началото на войната в Украйна продължава да има хора в нужда, към които ние имаме човешки дълг да помогнем и да покажем своята солидарност. Взаимната помощ, сътрудничество и подкрепа е висш акт на човечност.


Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Издири и ти най-възрастния човек в твоето населено място.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!