Направи компост за пролетта и подари готовия материал на възрастни хора, занимаващи се със земеделие

Направи компост за пролетта и подари готовия материал на възрастни хора, занимаващи се със земеделие

Клуб "Кошер на доброто", ОУ "Свети Климент Охридски", Павликени
Мисията е от 11 November 2022 до 20 April 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Какво?

В духа на рециклирането доброволците от клуба ще се учат да създават компост. Ще сглобим и поставим компостер в двора на училището, като ще използваме сухите листа и органичните, подходящи отпадъци от столовата за създаването му. Ще полагаме грижи за него до пролетта, когато се надяваме да има готова плодородна почва. Готовият продукт ще занесем в градините на местни възрастни хора, които се занимават със земеделска продукция.

Кога?

Процесът ще бъде дълъг и ще започне на 11.11. 2022 г. и ще продължи до пролетта.

Къде?

Двора на ОУ" Св. Климент Охридски" гр. Павликени

Нужна екипировка?

Нужните зелени и кафяви съставки са осигурени, за желаещите ще има ръкавици. 

Защо?

Всеки един от нас, неизбежно се сблъсква с изхвърлянето на храна. Дали ще е заради неправилно преценени количества при пазаруването, дали – развален зеленчук или изгнил участък. Всеки се сблъсква с беленето на картофи и моркови, рязането на салата и чушки, да речем. Белим банани – и отново хвърляме всички тези остатъци и обелки в кофата. Компостирането е метод на разлагане на органична материя – плодове, зеленчуци, листа, клонки, хартия и др. Накрая на този процес се получава свежа, прясна и богата на вещества жива почва (наречена компост), която човек може да използва за разсад вкъщи, в градината, или просто да занесе в гората. Чрез компостирането се надяваме да намалим количествата на общия отпадък и да създадем нещо полезно.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

За контакти Николай Г. gentlema@abv.bg Илина Д. poisonous_ivy@abv.bg

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!