Направи коледна картичка или нарисувай картина за лекари и пациенти в COVID отделенията

Направи коледна картичка или нарисувай картина за лекари и пациенти в COVID отделенията

Клуб "ДоброТворците от Бургас", неформална група "НЕГ, АЕГ, ППМГ, ПГРЕ, НУМСИ, ПГЧЕ, ПГЕЕ, Медицински университет София, Лицей Луи Велики Париж", Бургас
Мисията е от 1 December 2020 до 21 December 2020
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Декември, 2020, Бургас - в особени времена живеем - едни се подготвяха разбързани за предстоящите празници, други се притесняваха от върлуващия вирус, трети - те се молеха. Само това им бе останало. А ние, „доброТворците от Бургас“, се заехме със задачата да нарисуваме и напишем послания за болните и медицинския персонал, за да вдъхнем вяра, сила и надежда; да им напомним, че ги чакаме отвън с нетърпение, за да преживеем една много по-близка и по-здрава 2021.

Идват магични празници. Време е за мечтаене и манифестиране. Нали по Коледа все пак стават чудеса?  

Решихме да се наричаме „доброТворци“ неслучайно. Това, което ни обединява е инициативата Младежка академия за доброТворци, организирана от Община Бургас. Представлява четиридневно обучение, покриващо разнообразни тематики като: алтруизъм, предприемачество, презентационни умения, планиране, екипна синергия и т.н. Срещаме се с много вълнуващи личности - съвременни будители. Списъкът е дълъг. Така, след четири дни прекарани от рано сутрин до смрачаване с младите професионалисти, променящи България отвън навътре; младите посланици на нашата култура, способности и иновации, променящи имиджа ни отвън навътре, самите ние се „хакнахме“ по позитивен начин. Проблемите, с които се сблъсквахме тук - в любимия ни град, придобиха друг вид - ставаха възможности. Започнахме да виждаме решение след решение. Така се стигна и до идеята за коледната ни акция.   

Идеята приехме присърце. Рисувахме и пишехме неспирно, с много любов и големи усмивки, независимо от обстоятелствата. Множество от нас преминаха междувременно през предизвикателния вирус - леко, но въпреки това усетихме страха и паниката, защото и ние се тревожихме за своите родители. „Абсолютно всеки път, в който съм отишъл, за да работя над картините, е бил изключително забавен заради уникалната компания, а времето течеше неусетно“, сподели Симо, един от доброТворците. „По този начин човек може да прекара цял ден, работейки, както и стана неведнъж. Аз лично не съм особено креативна личност ако става въпрос за изобразително изкуство, но това заедно с писането на писма ми помогна да изляза от зоната си на комфорт и да измисля начин, по който да се нагодя с целия процес, така че да съм полезен.“, допълни той.   

Първоначално бяхме решили да рисуваме картички, но нямаше да имат този ефект и размах. Бързо преминахме към концепцията за картини на платна, а последният елемент с личните писма бе „черешката“. Осъзнахме, че няма нищо по-мило от това пациентите да получат персонализирано писмо, което да им вдъхне любов; да ги накара да произвеждат малко повече „хормони на щастието“.   

Енергията и опитът, с които се заредихме бе незаменим. Ние не само рисувахме, а влагахме по малка част от себе си във всяка една творба. Изпълвахме с любов всяка една капка цветна боя върху бледо белите платна.    

Най-сладкото от целия месец бе денят, в който посетихме осемте болници с ковид отделения в община Бургас, за да подарим тежките чували и да изпълним задачата си - да вдъхнем надежда, да стоплим нечия душа, да подарим обичта си като коледен подарък. Писма имаше за всеки един хоспитализиран пациент, болен лекар, медицинска сестра или санитар - днешните супергерои, както и специално обръщение, отправено към персонала на болницата.   

Инициативата според мен със сигурност е пожънала успех, щом различни хора ни пишат, за да ни благодарят, че сме ги зарадвали покрай празниците. Съжалявам единствено за това, че нямах възможност да участвам в раздаването на "подаръците" по болниците. Но със сигурност е било повече от красиво и специално.“   

Така завърши нашата 2020. Очакваме с нетърпение да стартира една предизвикателна, но сладка, по-подредена и планирана, по-сплотена 2021 година.

Какво?

„Вдъхнови здраве“ е идея на една шепа от нас. Дойде спонтанно, след като приключи Младежка академия за добротворци - инициативата, чрез която се включихме в екипа на неформалната група „ДоброТворците от Бургас“ и Бургас харесва младите.

Идеята е да нарисуваме достатъчно картини с коледни и тематични изображения, които да вдъхват позитивни мисли и оптимизъм в ежедневието на лекари и пациенти в COVID отделенията, както и да напишем писма с послания отново както до лекари, така и до пациентите.

Картините и писмата се очаква да са по около 500 бройки. Процесът е дълъг и изисква както вдъхновение, така и грамотност, любов и отдаденост. До 23 декември всяко COVID отделение трябва да получи своя червен чувал, пълен с вяра, надежда и любов. 

Кога?

Стартирахме с рисуването още в края на месец ноември. Ще продължим до 15 декември, а след това ще трябва да подготвим всички получени писма - да ги принтираме, приберем в пликове, декорираме. На последен етап ще ги приберем по бройка в чувалите, тъй като ще получим актуална информация относно броя лекари и пациенти. 

Къде?

Рисуването и писането се провежда както самостоятелно по домовете ни, така и в много малки групи в Младежки културен център - Бургас. Платната са налични на няколко локации в Бургас. Всеки, който желае да се включи може да се допита до нас във ФБ - Бургас харесва младите, за да получи необходимото. 


Нужна екипировка?

Платна, моливи, бои, въображение и търпение. 

Защо?

Няма нещо по-алтруистично от това да споделиш времето и енергията си за някого другиго, който има нужда от подкрепа. По Коледа стават чудеса, а чудесата, от които в момента се нуждаем са - все повече хора да излизат здрави и силни от Ковид отделенията, все по-малко да влизат там, и най-вече, все по-малко да хващат вируса. Бъдете съпричастни с тази неприятна ситуация. Присъединете се и дарете надежда, вяра и любов на лекари и пациенти със своето творчество. 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Може да ни намерите тук: https://www.facebook.com/BurgasLikesYouth


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!