Изпрати виртуален поздрав по повод Международния ден на ромите

Изпрати виртуален поздрав по повод Международния ден на ромите

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е на 8 април 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

По повод Международния ден на ромите - 8-ми април и във връзка с новото предизвикателство на месеца " Права на малцинствата" решихме да подготвим и публикуваме кратка информация с любопитни факти за ромската етническа група у нас и по света, както и да изпратим виртуален поздрав до всички бивши, настоящи и бъдещи ученици от ромски произход във вид на картичка с пожелания за крепко здраве, успехи, професионална реализация, сбъднати мечти и много поводи за гордост. Предварително подготвените брошура и картичка, бяха публикувани сутринта на 8-ми април на страницата на координатора на клуба, а доброволците, които пожелаха да участват в мисията я споделиха в групи и с приятели. Радваме се, че в инициативата със споделяне се включиха учители(г-жа Р. Колева - старши учител по физика и астрономия)и директори(г-жа Л. Петкова - заместник директор) от нашето училище, както и родители (Нина Парушева - майка на ученичка от 8-ми клас), и хора, случайно попаднали на брошурата(Маргарита Велинова и Диана Илиева), за което сме им изключително благодарни. Надяваме се, че нашата кратка информация е била интересна за всички, които са харесали публикацията, а нашият виртуален поздрав и стигнал до повече приятели от ромски произход, като приятна изненада по повод техният празник. 

Какво?

Идеята ни хрумна, след като се запознахме с темата на месеца и възможните поводи през годината, свързани с нея.

Оказа се, че тя идва съвсем навреме, малко преди Международния ден на ромите. Решихме, че е хубаво да поздравим всички ученици от нашето училище, не само настоящи, но и бивши, и бъдещи, и техните близки, като публикуваме поздравителна картичка с пожелания.

Обмисляйки инициативата стигнахме до идеята, че твърде малко хора знаят за този ден, както и за самата етническа група. Би било добре да публикуваме и кратка информация с любопитни факти за ромите, техния празник, разпространение, символи и празници.

Следващите стъпки са известни - издирване на информация в интернет, подбиране на най-интересните факти, оформяне на публикацията и съгласуване с мнението на всички доброволци. Договорихме се също координаторът на клуба да публикува брошурата и поздравителната картичка, а доброволците да ги споделят в групи и изпратят до свои познати в лични съобщения.

Кога?

8 април, целият ден.

Къде?

В социалната мрежа Фейсбук.

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

В нашето училище има много представители от етническите групи на ромите и турците. В ежедневните ни контакти с тях витае дух на толерантност, уважение и взаимопомощ. Всички хора, независимо от техния произход, обичат приятните изненади. И ето сега ни се отдава възможност да изненадаме с поздрав и пожелания нашите съученици и приятели роми, както и техните близки по повод Международния им ден. Да го направим заедно! Лесно е. Намираме публикуваната картичка, избираме споделяне и хора, които да поздравим. Жестът ни изисква много малко усилия, а ще предизвика положителни емоции, усмивки и приятно вълнение. Благодарим предварително на всички, които ще се включат в тази благородна доброволческа мисия! 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор.

https://www.facebook.com/marmihpet/Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!