Излез сред природата и дай своя принос в събирането на гъби за производството на лекарства и хранителни добавки

Излез сред природата и дай своя принос в събирането на гъби за производството на лекарства и хранителни добавки

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 17 May 2024 до 20 May 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Мисията ни във връзка с опазване и рационално използване на даровете на природата беше предизвикателство, в което се включихме с много хъс, желание и енергия. По това време на годината регионът е благоприятен за събиране на гъби и див лук (черемуш), които се приемат в изкупвателните пунктове. Много ученици пожелаха да участват – някои залагаха на количеството, други – на атрактивните и рядко срещани видове, трети – на изкупната цена в помощ на семействата си.

И така, улисани в инициативата, която придоби състезателен характер, открихме истинският човек, който посвещава голяма част от свободното си време на това да познава природата, почита и използва нейните дарове. Това е четвъртокласничката Лия, която от години участва в засаждането и отглеждането на зеленчукови култури в личното им стопанство, събирането и обработката на диворастящи полезни растения, изработката на мартеници, включване в дейностите на класа и местното читалище. Лия е от село Спанчевци, нейното семейство е задружно и сплотено. Има брат с ДЦП, който завърши училище при нас в индивидуална форма на обучение преди 3 години. Хората нямат кой знае какви финансови възможности за рехабилитацията на Ники. Майката е придружител, а бащата работи във ВиК. И тя помага. От малка. Разсажда и отглежда зеленчуци в зеленчуковата им градина. От тях после се правят лютеници. Досегът й с дивата природа е свързан с бране на гъби, липов чай, акация, къпини, малини, боровинки, бъз. Лия познава диворастящите видове и технологията за приготвяне на различни продукти от тях. Семейството така набавя пари за посещенията на брат ѝ в СБР „Свети Мина“. Умее да приготви мед от борови връхчета и глухарче, сироп от бъз, сладко от малини и боровинки, люти чушлета, апетитка… Произведеното е домашно. Знае и къде са „игрищата“ на гъбите, „локвичките“ на прочутата лечебна минерална вода в селото ѝ, умее да язди и да се грижи за животните, да прави мартеници, да участва в дейностите на местното читалище и още много други необходимости, с които я сблъсква живота. Тя не губи усмивката си, дори когато знае, че периодът е труден – тати е в болница, аз и мама отговаряме за всичко.

Справихме се отлично с предизвикателството. Колажите, които качвам с нейно участие не са само от периода на мисията. Но смятам, че тя е нашият малък голям герой!

#Лия

- Киро Вълчев


Какво?

През декември 2000 г. за Международен ден на биологичното разнообразие се обявява 22 май. Това е денят, на който през 1992 г. ООН приема текста на Конвенцията за биологичното разнообразие. На този ден 196 международни общности и държави, членки на Конвенцията за биологично разнообразие се обръщат с призив за ежедневни усилия за съхранението му и неговото устойчиво използване.

Основен поминък на бедните и безработни семейства в общината, е събирането на билки и гъби. Те се предават в определени за целта пунктове, като от тях се приготвят лекарства (от майската гъба) или се сушат и използват за храна (манатарка, пачи крак). През месец май в широколистните гори има достатъчно. Трябва само да намерим време и да излезем сред природата, като всеки събере и ги предаде. Тъй като гъбите се берат рано сутрин, можем да се включим в дните 17, 18, 19 и 20 май, които са почивни. Изпратете информация за предаденото от вас количество.

Кога?

17-20 май 2024 г.

Къде?

Община Вършец.

Нужна екипировка?

Нужни са стабилни обувки, автомобил, защитни жилетки (ако е в район с централен път) и водонепропускливи дрехи в случай, че е дъждовно.

Защо?

Гъбите са изключително полезни за здравето. Прилагат се като лекарство и от тях се произвеждат хранителни добавки. Почти всяка древна цивилизация по света е използвала гъбите заради техните лечебни свойства. Древните египтяни дори са ги наричали „растението на безсмъртието”. С нашата мисия ще помогнем за събирането на повече от този природен лек. Техните многобройни положителни свойства ги превръщат в универсално средство за подпомагане на общото здраве на организма. Гъбите съдържат изобилие от фибри, витамини, минерали и атиоксиданти, които действат като мощно естествено оръжие срещу злокачествените заболявания.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник – Киро Вълчев, 9 в клас. Очаквам снимките в месинджър.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!