Грижи се за околната среда не само в Деня на Земята и създай добра практика за рециклиране на хартия

Грижи се за околната среда не само в Деня на Земята и създай добра практика за рециклиране на хартия

Клуб "Добряци", СУ "Св. Климент Охридски", Аксаково
Мисията е на 4 May 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Няколкото седмици отделено свободно време след часовете дадоха живот на 7 чудовища, които да присъстват в класните стаи на първокласниците и второкласниците. След предварителна уговорка и синхронизация между ученическия съвет и доброволците дойде денят, в който с чудовища в ръце момичетата и момчетата се отправиха към малчуганите, които не подозираха каква изненада са им приготвили по-големите ученици.

Вълнението беше невероятно още при влизането във всяка една от класните стаи, защото влизането бе съпроводено с издаването на силен шум и ръмжене. Чудовищата проговориха - “ Ям хартияяяя”. Любопитството на децата вече беше привлечено и оставаше да разкажем, какво е това чудно същество, защо и как трябва те да се грижат за него и да го хранят. Поговорихме си с тях за това колко е важно всеки ден да пазим природата и да мислим дали не замърсяваме несъзнателно нашата планета. Малките ученици възторжено приеха идеята, веднага измислиха име на чудовището си, намериха специално място в стаята си и обещаха да го хранят с непотребна хартия, вместо да я изхвърлят в кошчетата.

Любопитните и блеснали очи на малките сами показаха колко добре са се справили със задачата си батковците и какичките. Удовлетворението от добре свършената работа личеше по лицата на всички!


Какво?

Добряците отново са в действие, вдъхновени от всички идеи и организирани събития в Деня на земята - 23 април. Те решиха да продължат да действат с малки ежедневни стъпки за опазване и грижа за околната среда. Тяхната идея е за изработването на “чудовища, които ядат хартия”. Това са големи кутии, които са украсени с цветни хартии и моделирани като “чудовища” с големи зъби и отворени усти. В тези “усти” децата могат да поставят ненужната хартия, която после да бъде предадена за рециклиране. За да се включат повече ученици и да се популяризира идеята, Добряците извикаха Ученическия съвет на помощ. Съвместно, те изработиха 7 такива чудовища и решиха да ги подарят на най-малките ни ученици от първи и втори клас.


Кога?

4 май.

Къде?

В сградата на училището.

Нужна екипировка?

Всичко е подготвено предварително.

Защо?

Всеки ден по малко е по-добре, отколкото веднъж кампанийно. Освен това добрият пример е много по-ценен от приказките и лозунгите.


Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Реализирайте идеята и във вашите училища.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!