Дари стари текстилни изделия за рециклиране и повторна употреба

Дари стари текстилни изделия за рециклиране и повторна употреба

Клуб "Кошер на доброто", ОУ "Свети Климент Охридски", Павликени
Мисията е от 20 December 2021 до 10 January 2022
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

След като успяхме да съберем доста за рециклиране ни гостува г-жа Сирма Желева от TexCycle. Тя ни представи презентация и кратко видео за фирмата и нейната дейност. Поговорихме за бързата мода и модата втора употреба. Влиянието на индустрията върху водния отпечатък. Учениците споделиха своите истории и виждания за вторият живот на дрехите и текстила. Разменихме си екологични съвети за по-екологичен живот по отношение на дрехите. 

Какво?

Възнамеряваме да съберем различни видове текстил: дрехи, чанти, обувки и аксесоари, както и домашен текстил (пердета, чаршафи, покривки) и с помощта на TexCycle да обясним на учениците ползите от този вид рециклиране, който остава встрани от по-разпространените видове.

Всичко събрано ще бъде извозено до компанията от техен представител, като преди това ще направи беседа с децата за еко ползите от рециклирането. TexCycle ще сортират текстила в различни категории: повторна употреба, парцали, рециклирани влакна, като пълнеж и текстилни отпадъци за енергия. 

Кога?

От 20.12.2021 до 10.01.2022 г.

На 10.01.2022 предаване и беседа - 1,5 ч.

Къде?

ОУ "Свети Климент Охридски", гр. Павликени.
Транспортът е организиран от TexCycle. 

Нужна екипировка?

Няма нужда от специална екипировка. Молим единствено да се предават чисти материали. Ако е възможно да са разделени на обща база текстил и други. 

Защо?

Милиони тонове облекла се изхвърлят на сметищата в Европа всяка година.

Тези количества стават все по-големи и по-големи, заради водещия бизнес модел на „бързата мода“ и свръхконсумацията на дрехи. Нараства значително проблемът с местата за депониране на отпадъци.

Някои видове дрехи в сметищата имат нужда от повече от 50 години, за да се разградят. Те остават там за десетилетия и отделят вредни газове, които са сред основните причини за глобалното затопляне. Токсични вещества се просмукват в почвата и подземните води и вредят на околната среда в продължение на години. Губят се ценни ресурси, които биха могли да се оползотворят, а вместо това остават на боклука.

Отклоняването на този отпадък от сметищата има огромен положителен ефект върху околната среда…

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Всеки, който желае да се включи, може да го направи в ОУ "Свети Климент Охридски" гр. Павликени.
За контакт Илина Димитрова - poisonous_ivy@abv.bg, Атанас Петров - renias@abv.bg, Николай Георгиев - gentalman@abv.bg 

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!