Чествай Световния ден на водата

Чествай Световния ден на водата

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е на 22 March 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март по предложение на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие“, проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Водата е в основата за живота на Земята. Тя е наследство, което трябва да бъде опазвано и защитавано. Много замърсители оказват негативно влияние върху качеството на водата в дългосрочен план, което застрашава човешкото здраве. Като резултат количеството питейна вода значително намалява.

В днешния ден ние, доброволците от СУ „Иван Вазов“ – град Вършец, се включихме в честването на деня, посветен на синята магия с редица инициативи. На всички чешми в училището бяха разлепени стикери „Пестете водата!“ с послание "Save Water, Save Life". Изготвени бяха табла на тема „Опазване на водното богатство“.

Девети б клас участваха в предизвикателството „Пречистване на кална вода чрез филтруване“, девети в – с изготвяне и представяне на презентация на тема „Жива вода“. Учениците от начален курс нарисуваха картини за изложба „Вода за мир“. Най-интересна беше инициативата на 11 б клас – специалност „Изпълнител на термални процедури“, които посветиха петъчния следобед на доброволческа работа в учебния спа център, където желаещите граждани можеха да се насладят на безплатни водни процедури – парна баня, тангентор и хидромасажна вана.

Така ние, младите хора, заявихме своята позиция, че всяка една малка крачка към опазването на водата ще допринесе за нейното съхраняване. Че трябва да я ценим, да повишим своята информираност и чрез прякото си участие и ангажираност можем да постигнем справянето с водната криза в световен мащаб, осъзнавайки, че водата е живот.

- Наташа Димитрова

Какво?

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Инициативата обединява десетки хиляди хора по света и цели те да повишат своята осведоменост и да насочат вниманието си към предприемане на действия за справяне с кризи с водата и канализацията. Водата може да създаде мир или да предизвика конфликт. Когато е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен или изобщо нямат достъп до водни ресурси, може да възникне напрежение между различни общности и държави. Въздействието на изменението на климата нараства и това поражда спешна необходимост човечеството да се обедини около защитата и опазването на един от най-ценните ресурси - водата. „Вода за мир“ е мотото на международната кампания за 2024 г.

Кога?

22 март 2024 г.

Къде?

СУ „Иван Вазов“, град Вършец.

Нужна екипировка?

Необходими са работни униформи, предпазни средства, компютър, канцеларски материали.

Защо?

На 22 март чрез различни инициативи ние ще покажем как се отнасяме към водата, към това чудо на мирозданието, без което човешкият род ще загине.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник: Наташа Димитрова от 9 в клас. Можете да ме откриете в класната стая или на месинджър.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!