Чествай Международния ден на майчиния език

Чествай Международния ден на майчиния език

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е на 21 February 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

21 февруари – Международният ден на майчиния език, се отбелязва всяка година в много държави. Обявен е на генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 1999 година. От 2000 г. датата се отбелязва с цел насърчаване на многоезичието и културното разнообразие.

Езикът е тясно свързан с културата на един народ. С изчезването на даден език, който характеризира дадена област, се получава културно обедняване, което засяга цялото общество: по-малко възможности за комуникация и обмен в диалога и разбирателството между различните култури.

Майчиният или родният език е първият език, който човек научава и започва да усвоява още от раждането си. За всеки това е основата на неговата социолингвистична идентичност. И всеки от нас е най-добър именно на своя първи език и обикновено не владее толкова добре другите езици, които учи впоследствие.

Как решихме да отбележим Деня на майчиния език през тази учебна година? С множество интересни хрумвания. Предоставихме на класовете материали за прочит на двата основни езика в училището – български и ромски (песни, стихове, приказки). Първоначалната ни работа включваше търсене на информация в Интернет, свързана с езиковото многообразие на българския и ромски езици, определяне на тематичната насоченост на думи и словосъчетания, избор на дизайн за изготвяне на табло, посветено на Международния ден на майчиния език. В импровизираната интелектуална седянка се включиха ученици от 7 б, 8 в, 9 в класове. Запознахме се с произведения на изкуството, музиката, литературата или други културни постижения на ромски артисти – танцов спектакъл „Хоакин Кортес“, песните на Джанго Райнхард, филми с Боб Хоскинс, творчеството на Сали Ибрахим и Усин Керим. В часовете по български обсъдихме на ролята на езика като главно средство за комуникация между хората. Проведохме и импровизирано състезание за най-правилен прочит на ромската азбука. Учениците от начален курс получиха възможност да научат ключови понятия, свързани с природата – ден, нощ, дърво, слънце, река на двата езика. Нарисуваха картини и оцветиха думите с българското знаме, защото всички ние живеем в България, където официален език е българският. Накрая всеки ученик получи възможност да се включи в дървото на положителните думи – тези, които ни карат да ценим същността си и многообразието на всички хора около нас.

Наталия – ек романи чай

Какво?

Всяка общност, всяка съвкупност от хора, всички ние се нуждаем от комуникация. И езикът е този, който ни я дава. Езикът е главно средство за общуване помежду ни. Общуването пък е основа на живота, на труда, на приятелството, на любовта.

Международният ден на майчиния език се чества по традиция в нашето училище. През годините сме изготвили много материали, които са интересни за учениците от двата основни етноса – българи и роми. И, макар че в исторически план произходът им е различен и доста далечен (славянски и санскрит), обменът на добри думи и добри мисли, винаги изгражда мост на приятелство между нас.


Кога?

21 февруари 2024 г.

Къде?

СУ „Иван Вазов“, град Вършец.

Нужна екипировка?

Канцеларски материали за изготвяне на табла, компютър, интерактивен дисплей.

Защо?

„Да знаеш много езици значи да имаш много ключове за една врата.“

- Волтер


Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорници: Валентин Антов и Наталия Тодорова, 9 в клас. Ще ви помогнем с идеи за забавно състезание, с превод на текст, с популярни стихове и песни. Можете да ни потърсите на месинджър или в класната стая.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!