Чествай Международния ден на доброволеца

Чествай Международния ден на доброволеца

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е на 5 December 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

През годините наистина важните и ценни неща, останали в хората са искреността, честността, лоялността, добротата и любовта. А като се замисля, всички те са неотменна част от доброволчеството. Самият акт, когато решиш да действаш със сърце и разум в едно, говори за това, че със сигурност ще направиш добро дело. И то ще даде отпечатък. Ще бъде запомнено в историята и така оставяш следа с нещо истинско за поколенията след теб.

За мен доброволчеството е наистина онзи акт, който ни прави съпричастни към нуждаещите се и не само. Да правим добро допринася за нашето личностно развитие, развива нашите морални ценности.

Когато човек се посвети на тази кауза, той създава живот за другите, който е по-красив, по-добър и по-успешен. Научава се на безкористност, като дава, без да пита какво ще получи в замяна. А това, което всъщност получава като награда, е безценно – лично удовлетворение, дълбока признателност и много нови приятели.

Днес – честит празник на всички ученици, учители, родители, ангажирани в сърцата си с призванието доброволец! Със спечеленото отличие на #Жените_от_малкия_град, с благодарствените сертификати за дарителите, с плакатите и поздравителните адреси, с труда на малките третокласници, с тренировъчна евакуация и действия при пожар, проведена в най-голямата обществена сграда в градчето – спортната зала! Нашата сплотена общност добави нова пълноценна година по пътя към доброто.

Радост Горанова


Какво?

Пети декември е датата на отдаване на почит от обществото към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. Тези, които вярват, че всеки може да допринесе по различен начин за човечността – една от основите на цивилизацията. Даряване на знание, умение, ресурс към хора в неравностойно положение, животни, различни каузи са именно актове на човещина, които не търсят отплата, защото се позовават само на желанието да помогнеш.

Кога?

Нека отпразнуваме 5 декември като всеки доброволец или симпатизант на малкото ни задружно общество се включи в една от следните дейности:

1. Дискусии по класове в часа на класа;

2. Споделяне на лични истории: вълнуваща случка, която е докоснала сърцето ти и е оставила парченце вяра, късче топлота и огънче любов на някого – текст или колаж;

3. Изготвяне на плакат, благодарствен адрес или послание, посветени на доброволчеството;

4. Участия в конкурси и състезания, свързани с мисията „Доброволец“.

Къде?

СУ „Иван Вазов“, град Вършец.

Нужна екипировка?

Презентации, канцеларски материали, компютър.

Защо?

За да поемем по стъпките на доброто с вяра, жар и оптимизъм. За да превърнем този ден в истински празник. Заради човечността, която всеки от нас трябва да изгради като модел на поведение. Защото #Да_Си_Доброволец_Е_Супер_Яко.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник за цялостната организация е Радост Горанова от 12 а клас. Можете да споделите своята идея, да се консултирате с мен, да потърсите материали, съдействие, съвет. Нека този светъл ден донесе радост и удовлетворение на всеки смелчага, който гордо носи в сърцето си призванието доброволец! 

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!