Чествай Деня на християнското семейство

Чествай Деня на християнското семейство

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 15 November 2022 до 21 November 2022
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Днес, 21.11.2022 г., аз – Галена, съм щастлива да ви споделя за моята първа мисия като организатор в „Купата на героите“:

На 21-ви ноември православните християни в България отбелязват един от най-светлите празници – Въведение Богородично, известен още като Ден на християнското семейство и православната младеж. Празникът символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на всички родители за духовните задължения, които имат към децата си. Семейството е извор на нов човешки живот, средата, в която трябва да се създават и развиват човешките добродетели и да се запазват основните християнски ценности. Традицията повелява на този ден да се съберат всичките му членове, така че всеки да може да покаже своята почит и любов към останалите.

Моята идея за отбелязване на празника в нашия VIII в клас към СУ „Иван Вазов“ – град Вършец, беше приета с въодушевление от всичките ми съученици. Паралелката е с дуална форма на обучение в специалностите хлебар-сладкар и техник-озеленител. В рамките на предходната седмица под ръководството на преподавателите ни по специалните предмети и философия, проучихме историята на светлия ден; говорихме за християнските ценности състрадание, смирение, търпение, уважение, вяра; изготвихме табла и правила с етични норми за общуване по между си. Съгласно обичая, подготвихме и обредна трапеза под надслов „Нашият клас е нашето голямо семейство“, като показахме усвоените кулинарни умения и за аранжировка.

Специално внимание отделихме на символиката на хляба, който е свещен и незаменим в бита на българина и част от нашата национална идентичност. Той олицетворява общуването, споделянето, общите стремежи и съдба. Питката „Цветна градина“ нахрани всички присъстващи с вяра, топлина и обич. А подкрепата на ръководството на училището – второто ни важно семейство – доказа, че за нас това е истински дом и център на духовност, развитие, подкрепа, вяра и любов.

Автор: Галена Митова


Какво?

Инициативата е част от месечното предизвикателство "Солидарност и многообразие". Включва дискусия по темата за толерантността в час на класа и съвместен празник, подготвен от доброволките и 8 в клас, посветен на 21-ви ноември - Ден на християнското семейство. Учениците ще донесат приготвени ястия и обреден хляб под мотото "Да нахраним всеки с вяра, обич, доброта" и ще направят празничната украса за трапезата. Историята на празника и значението на хляба за българина ще представи Галена Митова. Гости на тържеството са ангелите на доброто, които ще говорят за християнските добродетели и изпълнят песен-молитва. Ще присъстват преподавателите по специалните предмети и ръководството на училището.

Кога?

Празникът ще се състои на 21.11.2022 г от 9,30 часа до 11,00 часа.

Къде?

Класната стая на 8 в клас - кабинет по озеленяване.

Нужна екипировка?

Няма специални изисквания, всеки участва с приготвено ястие, каквото сам е избрал.

Защо?

Надявам се идеята да хареса на всички, защото денят е светъл! Аз, Галена ще ви запозная с историята му, а ангелите на доброто (Теди, Криси, Ванеса, Ванчето и Надя от 11 клас) ще ви представят християнските добродетели. Специална песен-молитва ще имате от Радост.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Организатор: Галена Митова: gm53831812@edu.mon.bg. Можете да се свържете с мен и през месинджър.


Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!