Бъди гост в чудния свят на подправките и научи повече за техните вкусови качества и лечебни свойства

Бъди гост в чудния свят на подправките и научи повече за техните вкусови качества и лечебни свойства

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 10 June 2024 до 11 June 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Тъй като са много трайни и ценни, около подправките витаят и много легенди, свързани с магическите им и лечебни сили. Смятало се е, че ароматните корени и треви растат в самия Рай. В древен Египет освен с лечебна цел, използвали подправките и в най-важните ритуали, свързани с вечния живот. Открити са много мумии на заможни хора, специално обработени с подправки. Траките използвали омайните им аромати в своите ведически ритуали. А в Средновековието само владетелят имал право да седи до солта. Някои от най-великите географски открития са направени именно в преследването на екзотичните подправки: например пътуванията на Марко Поло, Магелан, Колумб.

Докато приготвяме своите ястия и днес, подправките ни пренасят в далечни страни, без да напускаме кухнята. А изследователите на древните митологии доказват, че подправките са били известни и дори преди самото създаване на света.

В тези два дни ние продължихме пътешествието по стъпките им. Прочетохме и научихме много. Тъй като подготвяме мисията отдавна, оказа се, че „производителите“ на подправки са много. Най-предпочитани за отглеждане са джодженът и ментата. Тук се посмяхме доста, защото всеки е преценил, че „това няма как да не ти се хване“. Имаше и „рискови играчи“ – Деси с магданоз и Деница с босилек. Вальо и малката Ели установиха, че мащерката още не е нацъфтяла и готова за събиране (много валя), но знаят къде са находищата. А и лятото е пред нас – ще сушим подправки през цялата ваканция. Интересни бяха и проучванията за екзотични подправки – махлеб, вей цзин, уасаби, сумак.

Специално внимание отделихме на шарената сол, събрала вкуса на солта – жизнено необходима за живота и аромата на неповторимите български билки. Тя е и една от визитките на България по целия свят.

На пазара се научихме как да преценяваме горе-долу „на око“ искания от клиентите грамаж, да мерим точно с везната, да пакетираме и изчисляваме цената в зависимост от желаното количество.

Получи се една страхотна мисия – съчетание между полезното и забавното. Изводът, до който достигнахме е, че светът на подправките е необятен. И, че всички, освен вкусни, са и много полезни.

Виктория Георгиева


Какво?

Историята на подправките е почти толкова стара, колкото и човешката цивилизация. Това е история на нови земи, построени и разрушени империи, спечелени и загубени войни, подписани и пренебрегнати договори, търсени и предлагани вкусове и възхода и падението на различни религиозни практики и вярвания. Подправките са били сред най-ценните търговски предмети в Древността и Средновековието. Ценели са се като златото, а онзи който е имал на трапезата си сол, бил заможен и уважаван господар. Археолозите дори доказват, че за притежанието на подправки са се водили много повече войни, отколкото за други съкровища.

Освен че предлагат отличен вкус, подправките могат да подчертаят и красотата на празничните ястия. Декоративни и вкусни, те създават истинска фестивална атмосфера на масата. Отразяват богатството на българската природа и са знак за уважение към традициите. Освен това зареждат организма с необходими полезни вещества.

Предвиждаме дейности, които ще ни помогнат да научим повече за подправките:

1. Засяване на подправки.

2. Събиране и сушене на подправки, които след това ще бъдат предадени в ученическия стол.

3. Как се прави шарена сол?

4. Работа на терен – във вторник (пазарен ден за града) ние ще помагаме на жената, която продава подправки и ще обясняваме на купувачите за какво помагат те и в кои ястия могат да се използват.

Кога?

10 и 11 юни 2024 г.

Къде?

Град Вършец.

Нужна екипировка?

За намиране на информация ще използваме книги и интернет. За бране от ливадите е нужно обувките да са затворени. За засяване (ако не е директно в градината), саксии и торопочвена смес за разсад. За сушене – проветриво място на сянка (например под навес). 

Защо?

Защото подправките са онази малка магия, която придава завършен вид на всеки продукт или ястие. Те събуждат сетивата и създават неповторим момент със своята уникалност.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник: Виктория Георгиева от 9 а клас. В 33-та стая съм или ми пишете на месинджър.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!