Бъди част от кампания „Ние сме #GenerationRestoration“, посветена на опазването на възстановяването на екосистемите

Бъди част от кампания „Ние сме #GenerationRestoration“, посветена на опазването на възстановяването на екосистемите

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 3 June 2024 до 5 June 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Ако трябва да извършим класиране в състезанието за най-красиви създадени неща, заслужено първо място в него ще заеме Природата. Тя ни покорява с неземната си красота, с пищните си градини от разнообразни цветя, с различните аромати. С големите и малки дървета, храсти и тревички. С животинките, които ни дават обич. Тя е, която ни дарява със спокойствие и мир и ни кара да я обикнем. Едва когато човек успее да вникне в същността ѝ, може да почувства истински нейните сила, величие и мощ и да стане съюзник в тайнственото ѝ разнообразие.

В моята първа мисия като доброволец-ръководител зад мен заедно застанаха Нейно Величество и приятелите ми от доброволческия ни клуб.

Поехме инициативата за поддръжката на двора и пред входа на тренировъчния училищен спа център. Това е от изключителна важност за създаване на приятно и отпускащо първо впечатление у посетителите. Започнахме почистването с изхвърляне на отпадъците в предвидените за това места, а именно кофите за смет. Изметохме пътеките на двора от ненужните листа и клони. Всичко това трябва да бъде повтаряно през различен интервал от време, за да пазим чистотата в местата за отдих!

Паркът и Слънчевата градина също са места, на които възрастните и хората с деца прекарват свободното си време. Затова решихме да се погрижим именно за трайните насаждения, като направим обход и проучване на увредените видове от ръжди, боров въртун, мехуреста ръжда, самодивска метла, некрози, дърворазрушаващи гъби. Запознахме се предварително със същността на заболяванията:

Ръжди – те са гъбични заболявания, които предизвикват оранжеви, жълти или кафяви петна по иглите, клоните и стъблата на дърветата;

Боров въртун – представлява заболяване, което отнема зеления цвят на иглите, които опадат и стават жълти, кафяви или оранжеви;

Мехуреста ръжда по белия бор – образуват се мехурести израстъци по кората на дървото, водещи до некроза на кората и смърт на засегнатите клони. Иглите могат да пожълтеят и да опадат;

Самодивска метла по елата – това е гъбично заболяване при дърветата, които причиняват необичайно гъсти клъстери от клони, които наподобяват метла. Това пречи на нормалния растеж на дървото;

Надебеляване на клоните на хвойната – отново гъбично заболяване, придружено с подутини и надебелявния по клоните;

Некроза по клоните на бора – патогените предизвикват черни и кафяви петна по клоните, които водят до умиране на части от дървото;

Трахомикроза – известна като "Холандска болест на бряста" се причинява от гъбични инфекции като заразените дървета проявяват симптоми на пожълтяване и увяхване на листата и умиране на клоните и в край на сметка на цялото дърво;

Антракноза по платана – появяват се тъмни петна по листата, изсъхване и умиране на младите клонки, също деформиране;

Бактериални ракове – причиняват се от различни видове бактерии, образуват тъмни петна по кората и образуват язви;

Гниене на дървесината - при този вид заболяване, дървото става тънко и изсъхва и има огромен шанс от падане;

Дърворазрушаващи гъби – води до рани на кората и най-често до смърт на дървото.

За контрол на тези заболявания се препоръчват редовни инспекции на дърветата, своевременно третиране с подходящи фунгициди или бактерициди, както и санитарна резитба и отстраняване на заразените части. Информацията от нашите работни листи ще бъде предадена на компетентните органи в общ. Вършец – г-жа Боряна Иванова.

В почистването на игрището на тенис кортовете в боровия парк се включи и младо семейство. Децата се постараха като пометоха седалките, събраха окосената трева и обраха боклуците, разпръснати навсякъде.

Подготовката за създаване на цветни масиви в училищния двор на Корпус 3 протече като се разделихме на групи за възстановяване на необитаемата от десет години сграда. Тя ще се превърне в общежитие и нов дом за деца без финансови възможности от други населени места през 2024/25 учебна година. Поработихме за отстраняване на ненужните израстъци и треви и къпини и ще продължим със засаждане на цветя, когато пристигне посадъчния материал. Отделна група от близко живеещи до Корпус 3 доброволци ще отговаряме за поливането през лятото.

На финала на моята първа мисия, която организирах с цялото си сърце, искам да благодаря на всички доброволци от клуба за подкрепата! На всички останали, които усетиха със сърцата си каузата и решиха да се включат в интерес на опазване на околната среда! Вие ми дадохте увереност, че тук е моето място. И продължавам смело напред.

Очаквайте следващите мисии под ръководството на Виктория Георгиева!

Какво?

Световният ден на околната среда е избран от ООН като ден за повишаване на информираността на хората по света и за действие за опазване на природата. От началото му през 1974 г., събитието се е разраснало до глобална платформа за достигане до хора от всички краища на света.

Екосистемите са застрашени - от гори и сухи земи до земеделски земи и езера, природата, от която зависи съществуването на човечеството, достига повратна точка. Ето защо Световният ден на околната среда през 2024 г. се фокусира върху възстановяване качеството на земята, преодоляване на риска от опустиняване и изграждането на устойчивост под мотото „Нашата земя. Нашето бъдеще. Ние сме #GenerationRestoration.”

Дейностите, които организираме са следните:

1. Почистване, окосяване и поддръжка на английския двор, създаден на входа на училищния СПА център;

2. Защита на парковата растителност в Слънчевата градина на Вършец – изготвяне на информация за:

• Болести при иглолистните: ръжди, боров въртун, мехуреста ръжда по белия бор, самодивска метла по елата, надебеляване клоните на хвойната, некроза по клоните на бора.

• Болести по широколистните: трахеомикоза по бряста и дъба и антракноза по платана. Бактериални ракове, гниене на дървесината, наличие на дърворазрушаващи гъби.

Информацията за увреждането на всеки ценен дървесен вид ще бъде предоставена на компетентните органи в Общината.

3. Подготовка на терена в Корпус 3 на училището за създаване на цветни масиви.

Ще работим на три групи в зависимост от свободното време на всеки от 3-ти и на 5-ти юни.

Кога?

3-5 юни 2024 г.

Къде?

Град Вършец.

Нужна екипировка?

Косачка или тример, количка, инструменти за градинска дейност. Нужни са стабилни обувки и водонепропускливи дрехи в случай, че е дъждовно. Компютър и хартия за изготвяне на работни листове за отбелязване на уврежданията на конкретен дървесен вид.

Защо?

Слънчевата градина е емблематичен символ за Вършец. Името ѝ идва от нейните алеи, изградени във формата на лъчи от специален камък, който отразява слънчевата светлина. Озеленена е с иглолистни дървета, между които са разположени ценни растителни видове като лирово дърво, кедър, дугласка ела, ела конколорка, сребрист смърч, гинко билоба, магнолия, райска ябълка. Те трябва да бъдат съхранени и запазени за бъдните поколения. А цялостното възстановяване на връзката ни с природата е тема, която привлича вниманието върху остър належащ проблем, свързан с бъдещето на човечеството.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник: Виктория Георгиева от 9 а клас. В 33-та стая съм или ми пишете на месинджър в кой от дните и в коя работна група бихте искали да се включите.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!